11. jun 2024 10:16

Aleksandar Marković: Ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti i dalje je naš cilj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Marković: Ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti i dalje je naš cilj

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Aleksandar Marković izjavio je da je Nacionalni dan rodne ravnopravnosti, koji se danas obeležava, prilika je da se podsetimo da je na taj dan 1842. godine odobreno školovanje žena u Srbiji.

"Mnogo je vremena prošlo od tada i žene su se u značajnoj meri izborile za svoja prava, ali ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti, obezbeđivanje jednakih prava, mogućnosti i učešća žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog života i dalje je naš cilj", istakao je Marković, a saopšteno iz Skupštine Srbije.

Dodao je da napredak svakako postoji i da može da se konstatujemo da se žene nalaze na ključnim pozicijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i da smo usvojili važne zakonske i strateške dokumente.

"Usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji se zasniva na načelima inkluzije i poštovanja različitosti, napravili smo značajan korak napred. Međutim, zakonima uspostavljena ravnoteža samo je osnov za dalji stvaran napredak u ostvarivanju rodne ravnopravnosti", ukazao je Marković.

Posebno je istakao ulogu koju muškarci, naročito u politici, mogu i treba da imaju kada je reč o unapređenju rodne ravnopravnosti.

"Iako postoji podrška i razumevanje za potrebu unapređenja prava žena, neophodno je aktivnije uključivanje muškaraca u kreiranje politika, sprovođenje mera i aktivnosti kojima bi se unapredila ova oblast. Ako želimo da dalje razvijamo društvo jednakih šansi i da se borimo protiv stereotipa i diskriminacije, nasilja i govora mržnje, ključna je uloga i muškaraca i žena", naveo je Marković.