13. jun 2024 11:23

Slobodan Zečević: Makron u haotičnoj situaciji, objektivno gledano vlast mu je ugrožena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Zečević: Makron u haotičnoj situaciji, objektivno gledano vlast mu je ugrožena

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije ocenio je danas kao haotičnu političku situaciju u kojoj se predsednik Francuske Emanuel Makron našao nakon izbora za Evropski parlament i dodao da je Makron već uspeo donekle da napravi lom i podelu na desnici a što je, kako kaže, prilika da ostane na vlasti.

"Na desnici je vrlo, vrlo burno, Markon je tu donekle uspeo da napravi sada lom i podele, to je jedna od njegovih prilika da pokuša da ostane na vlasti. To bi morao sad da uradi i levici. Videćemo šta će uraditi i sa Socijalističkom partijom Francuske", rekao je Zečević za TV Prva komentarišući situaciju u Francuskoj.

Na pitanje da li je ugrožena Makronova vlast kaže da jeste.

"Naravno da je ugrožena, mislim ugrožena je, objektivno gledano, ako ne bude nekih velikih manevara i podrške za njega. Normalno bi bilo da krajnja desnica praktično osvoji apsolutnu većinu u Francuskoj i na vanrednim izborima s tim što, ako ne dođe do toga, ako parlament bude potpuno rascepan i podeljen, onda se postavlja pitanje da li će Makron preživeti jesen'", rekao je Zečević.

Dodao je da čak postoje spekulacije da ukoliko nastane politička neodrživa situacija u parlamentu da može da bude dovedena u pitanje i Makronova odgovornost, pogotovo što je Francuska sad pred velikim izazovom organizacije Olimpijskih igara.

Kaže da je dodatni problem to što ministar unutrašnjih poslova više neće biti čovek koji se spremao da vodi računa o svemu, o bezbednosti, o islamističkim i ruskim i ostalim pretnjama koje žele da destabilizuju odigravanje Olimpijskih igara.

"Tako da je u Francuskoj sitaucija vrlo burna i videćemo šta će biti krajnji rezultat izbora", rekao je Zečević.

Situacija je, kako kaže zaista haotična na političkoj sceni.

"Juče je došlo je do raspada na desnici, dve stranke su praktično pred raspadom, Republikanci, to je umerena desnica Francuska, su se juče podelili, zato što su jedni, - manjina podržali Erika Siotija koji je hteo da zaključi predizborni sporazum sa Marin Lepen, a drugi su bili protiv takvog sporazuma", rekao je Zečević i dodao da je Sioti juče isključen iz stranke, da više nije ni predsednik ni član, ali da to osporava.

Naveo je, što se tiče druge krajnje desne stranke, da je Erik Zemur isključio sada iz stranke nosioca liste na Evropskim izborima, Marijon Marešal, ali inače rođaku Marin Lepen.