13. jun 2024 16:30

Pašalić otvorio konferenciju o životnoj sredini: Neophodne zajedničke aktivnosti svih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pašalić otvorio konferenciju o životnoj sredini: Neophodne zajedničke aktivnosti svih

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić otvorio je danas dvodnevnu međunarodnu konferenciju "Zajedničkim naporima ka zdravoj životnoj sredini: Uloga i značaj ombudsmana" i istakao da je zdrava životna sredina jedno od univerzalnih ljudskih prava i da su za obezbeđenje takvog okruženja u savremeno doba neophodne zajedničke aktivnosti različitih aktera društvenog života kako bi se adekvatno radilo na očuvanju životne sredine za buduća pokolenja.

Pašalić je na otvaranju konferencije, koju organizuje Zaštitnik građana uz podršku misije OEBS-a u Srbiji, rekao da se iz godine u godinu suočavamo sa velikim izazovima koji utiču na životnu sredinu, klimatske promene i zagađenje vode i vazduha, zbog čega je zaštita životne sredine postala veoma važna za naš sadašnji život ali i za budućnost, saopštila je Kancelarija Zaštitnika građana.

"Zdrava i održiva životna sredina, pored toga što su je Ujedinjene nacije (UN) proglasile univerzalnim ljudskim pravom, Ustavom Srbije predstavlja garantovano pravo svih naših građana. To pravo se tiče svih nas bez obzira na naše različitosti, a pošto obuhvata širok spektar prava jasno je da pravo na zdravu životnu sredinu nema samo ekološku dimenziju, već i ekonomsku i društvenu", naglasio je Pašalić.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić rekla je da je to ministarstvo uvek reagovalo povodom slučajeva zagađenja životne sredine u našoj zemlji, ali da se mora raditi na poboljšanju zaštite okruženja zbog budućnosti svih nas, kao i da građani treba da budu pitani i uključeni u donošenje politika vezanih za očuvanje životne sredine ali i saveznici na tom zadatku, dodaje se u saopštenju.

Šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Vladimir Valdes Garsija izjavio je da Srbija ima jak zakonodavni okvir za zaštitu životne sredine, ali da treba još raditi na rešavanju svih problema u toj oblasti i izgradnji svesti o neophodnosti zaštite životne sredine.

Predsednik Nacionalne koordinacije ombudsmana Italije i ombudsman regije Lacio Marino Fardeli rekao je da životnu sredinu treba posmatrati kao dinamički sistem koji se menja i predložio uspostavljanje Beogradske platforme koja bi bila zajednički odgovor na sve izazove u oblasti zaštite životne sredine.

Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine Nevenko Vranješ je kao glavne ekološke probleme u toj zemlji izdvojio zagađenje vazduha usled čega svake godine umre oko 8.000 ljudi, divlje deponije kojih ima oko 1.000, pet termoelektrana koje su veliki zagađivači i "planirana izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u susednoj Republici Hrvatskoj", dodaje se u saopštenju.

Ombudsman Republike Turske Jahja Akman izjavio je da je zaštita prava na zdravo životno okruženje zajednička odgovornost svih država i društva, da se njegova država suočava sa mnogim opasnostima od zagađenja i naglasio da je veoma važno da građani budu aktivno uključeni u ceo proces.

Poverenik za osnovna prava Mađarske Akoš Kozma rekao je na konferenciji da je potrebno neprestano raditi na povećanju svesti građana o važnosti zaštite životnog okruženja, ali i adekvatno sistemski reagovati na stalne izazove, dodaje se u saopštenju.