14. jun 2024 16:02

Stamatović u Novom Pazaru: Kampanja "Karavan bezbednosti saobraćaja" protekla uspešno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stamatović u Novom Pazaru: Kampanja "Karavan bezbednosti saobraćaja" protekla uspešno

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

NOVI PAZAR - V.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Branko Stamatović prisustvovao je danas poslednjem "Karavanu bezbednosti saobraćaja" u prvoj fazi i ocenio je da je ta kampanja čiji je cilj povećanje bezbednosti u saobraćaju protekla uspešno i da je doprla do velikog broja učesnika.

Stamatović je rekao za Tanjug da je u okviru karavana razgovarano sa više od 5.000 učesnika u saobraćaju, uglavnom mladih i dece, koji su učili kako da svoju bezbednost podignu na najviši nivo.

"Gledali su Pažljivkovu predstavu, razgovarali su sa njim i prošli kroz njegovu interaktivnu radionicu, dok su stariji mogli da probaju i naše simulatore i da odmah uoče koliko je važno vezivanje sigurnosnog pojasa", rekao je Stamatović.

Govoreći o saradnji različitih institucija u ovom projektu, Stamatović je pozdravio prisustvo ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i rekao da je on dao veliki doprinos.

"Saglasni smo koliko je važno učešće svih institucija sistema i svakog pojedinca u prevenciji i povećanju svesti o bezbednom učešću u saobraćaju", rekao je Stamatović.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije (AMSS) Milan Nikolić kaže za Tanjug da je bilo posebno važno da Karavan dođe do Novog Pazara koji je po strukturi stanovništva jedan od najmlađih gradova u Srbiji, a samim tim ima veliki broj onih koji tek počinju da voze.

"Mladi u ovom gradu su razlog više da dođemo. Cilj nam je da njima skrenemo pažnju na to koliko je važno da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, da ih uverimo da poštovanje saobraćajnih propisa nisu samo fraze i floskule, da su to životno važne stvari koje se moraju poštovati, kako bi sprečili saobraćajne nezgode koje ne tako retko imaju tragične ishode", rekao je Nikolić.

Dodao je da su Novopazarci pokazali interesovanje da se edukuju i daju doprinos u bezbednom učešću u saobraćaju.

"Svima dugujemo zahvalnost, i ministru Dačiću, koji svaki put svojim prisustvom u ovom Karavanu podigne to na viši nivo", rekao je Nikolić.

Dodao je da građani Novog Pazara više od 100 godina od početka postojanja AMSS ukazuju poverenje toj kući, koristeći njihove usluge.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je za Tanjug da je cilj ovog partnerskog projekta i nadležnih, preventivno delovanje kako bi srpski putevi bili što bezbedniji i kako bi se sačuvalo što više života učesnika u saobraćaju.

"Hteo bih bih da zahvalim svim lokalnim vlastima u Srbiji koje su imale razumevanja da zajedno sa nama sa i našim partnerima iz Agencije za bezbednost saobraćaja i AMSS, a naravno i drugim učesnicima, tu su i Crveni krst, i mnogi drugi, sprovedu ovaj Karavan", istakao je Dačić.

Tokom prvog ciklusa, nadležni su posetili šest gradova, razgovarajući i ovoj temi sa više od 5.000 učesnika u saobraćaju, uglavnom mladih.

"Ovo je napredak i za policiju, ali i da ovu temu približimo građanima. Nažalost, imali smo veliki broj nemilih događaja u kojima stradaju ljudi, deca", rekao je Dačić.

Dodao je da, otkad se vratio na čelo MUP-a, svakodnevno imamo hapšenja i privođenja ljudi koji voze sa dva do tri promila alkohola u krvi.

Istakao je da je cilj MUP-a da se svi pozovu na oprez i preventivu, kako bi se podigla svest i smanjio broj poginulih.

"Imate 500 poginulih godišnje. To je za 10 godina jedno malo mesto u Srbiji. Da ne pričamo koliko je onih sa teškim posledicama i traumama", upozorio je Dačić.

"Karavan bezbednosti saobraćaja" sastoji se od brojnih radionica, predavanja, javnih časova o bezbednosti saobraćaja na putevima. Nosilac projekta je MUP, a partneri su Agencija za bezbednost saobraćaja, AMSS, Crveni krst, Nacionalna vozačka akademija i lokalne samouprave koje su bile obuhvaćene prvom fazom Karavana.