19. jun 2024 12:53

Ministarka Žarić Kovačević sa direktorkom UNICEF-a o nastavku dobre saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Žarić Kovačević sa direktorkom UNICEF-a o nastavku dobre saradnje

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević razgovarala je danas sa direktorkom Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u Srbiji Dejanom Konstadinovom o konkretnim budućim koracima u proširivanju i produbljivanje partnerstva ministarstva i UNICEF-a.

Ministarka i direktorka UNICEF-a u Srbiji razgovarale su i o rezultatima dosadašnje saradnje u oblastima ostvarivanja prava deteta i ciljeva održivog razvoja, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS).

Sagovornice su konstatovale da je u celini realizovan ranije dogovoren plan između ministarstva i UNICEF-a, ističući da je program obuke "Ostvarivanje prava deteta", prvi put uključen u Opšti program obuke zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave 2020. godine, nastavio da do danas bude važan deo ovog programa.

"Na ovaj način, službenici zaposleni u jedinicama lokalne samouprave dodatno su osnaženi da deluju u oblasti prava deteta, opštih mera primene Kovencije o pravima deteta na lokalnom nivou, kao i prava deteta za zaštitu od svih oblika diskriminacije", ističe se u saopštenju.

Takođe, obe strane su se saglasile o narednim prioritetnim aktivnostima zajedničkog delovanja Ministarstva i UNICEF-a, pre svega u oblasti lokalizacije ciljeva Agende 2030, a najavljeno je i sprovođenje bitnih projekata u jedinicama lokalne samouprave čiji je cilj približavanje održivog razvoja lokalnom nivou i efikasnije ostvarivanje ciljeva održivog razvoja, dodaje se u saopštenju.

Ministarka je naglasila da Ministarstvo podržava napore lokalnih samouprava i da je spremno da sa pozicije centralnog nivoa vlasti maksimalno podrži da se jedinice lokalne samouprave razvijaju na pravi način i u svim oblastima.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Konstadinova istakla je važnost uključivanja ministarstva u projekat otvaranja centara za mlade u jedinicama lokalne samouprave širom Srbije, kao i u izradu standarda za njihovo pravilno funkcionisanje.

Dodaje se da je iskazala i otvorenost za konsultacije u vezi sa izradom Programa saradnje UNICEF-a sa Republikom Srbijom za period 2026. do 2030. goddine.

Ministarka Žarić Kovačević je iskazala spremnost da se doprinese zajedničkim ciljevima.

Ona je rekla da ministarstvo kroz reformu javne uprave i sistema lokalne samouprave pomaže kreiranju efikasnih i pristupačnih usluga javne uprave, poboljšanju kvaliteta života svih građana, stvaranju podsticajnog okruženja za ekonomski i privredni razvoj, kao i izgradnju održivih, inkluzivnih, sigurnih i otpornih gradova i opština u Srbiji.