19. jun 2024 14:17

Miodrag Linta: Prognanim Srbima još nije vraćena oteta imovina, niti su dobili naknadu štete

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miodrag Linta: Prognanim Srbima još nije vraćena oteta imovina, niti su dobili naknadu štete

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je danas da još uvek nije rešeno stambeno pitanje, kako je naveo, prognaničnih porodica i da još uvek nisu vraćeni oteta imovina i prava prognanim Srbima, niti im je omogućena naknada štete za uništenu i oštećenu imovinu.

Linta je, povodom predstojećeg Svetskog dana izbeglica, istakao da postoji još oko 12.000, kako je rekao, prognaničnih porodica iz Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine, koje su i dalje u statusu podstanara ili žive u neljudskim uslovima, kao i da još uvek ima određeni broj porodica interno raseljenih lica koje nisu rešile stambeno pitanje, saopštio je Savez Srba iz regiona.

 "Takođe, više od 2.000 prognaničnih porodica koje su dobile stanove kroz različite programe (stanovi izgrađeni sredstvima italijanske Vlade, stanovi izgrađeni sredstvima japanske Vlade, socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, drugi donatori) i dalje nemaju pravo otkupa svojih stanova pod povoljnim uslovima kao i ostale porodice", rekao je Linta.

Dodao je da Hvratska i BiH opstruišu rešavanje pitanja uništene i otete imovine, otetih stečenih prava, naknade štete za uništenu imovinu i brojnih drugih problema proteranih Srba i preostalih Srba u Hrvatskoj i BiH.

"Posebno je značajan Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom 'Privatna svojina i stečena prava' koji je i dalje mrtvo slovo na papiru. U njemu stoji da građanima i pravnim licima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine ,a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i pretnjama moraju biti proglašeni ništavnim", zaključio je Linta.