24. jun 2024 11:17

Miletić: Pored svih izazova, visok nivo bezbednosti u Srbiji ostala konstanta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miletić: Pored svih izazova, visok nivo bezbednosti u Srbiji ostala konstanta

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da je, pored svih izazova sa kojima se Srbija suočavala proteklih 20, 30 godina, visok nivo bezbednosti unutar Srbije uvek ostao konstantan.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je pred Evropom i svetom težak period i da je važno da pripadnici policije obezbede svaki pedalj Srbije kako bi svaki grad i selo bili sigurni, a svi građani Srbije bezbedni, Miletić je za Tanjug rekao da je u nasloženijim trenucima po narod i državu, Srbija uspela da sačuva visok nivo bezbednosti što je, smatra on, osnova za mnoge stvari poput EXPO 2027, ekonomskog razoja.

"I dan danas, a i čini mi se da će to i u budućnost biti, mi imamo poverenje u svoje institucije, policiju, vojsku, a ona nam uzvraća tako što drži jedan visok nivo bezbednosti. Ja sam optimista i mislim da Srbija nezavisno od okruženja, može i hoće da bude bastion bezbednosti", ocenio je on.

Na pitanje da li očekuje nešto konkretno od nove runde dijaloga Beograd i Prištine u sredu u Birselu, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, Miletić je rekao da smatra da nema Srbina koji očekuje pozitivan rezultat kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine i rukovodstvo u EU koje je promovisalo taj dijalog.

"EU se izbrukala, i srpski i albanski narod nikad dalje u 21. veku nisu bili nego što su danas. Nezavisno do Pogroma i svega što se dešavalo, mi sada imamo situaciju da ne da nema dijaloga, nego postoji izuzetna uzajamna netrpeljivost koja počiva na teroru koji je Kurti primenio prema našem narodu, koji nije sankcionisan nego je promovisan u legitimnu politiku", naveo je on.

Miletić je istakao da sama činjenica da se ide u novu rundu dijaloga, gde se vrši pritisak da on bude na najvišem nivou, govori o tome da je EU dotakla dno, ocenivši da Srbija raguje mudro, ne želi da da šansu da ispadne remetilački faktor ili država koja ne želi da se dođe do određenih rezultata.

"Mislim da je EU izgubila poverenje našeg naroda, državni vrh igra mudru politiku pokušavajući da izbalansira sve interese i uticaje jer vidimo u kakvom svetu danas živimo, smanjiti te tenzije, napade i pritiske na naš narod s jedne strane, a s druge strane očekivanja su nikakva", poručio je on.