24. jun 2024 13:28

ENTSO-E će istražiti nestanak struje u regionu, Srbija pripremljena za veću potrošnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

ENTSO-E će istražiti nestanak struje u regionu, Srbija pripremljena za veću potrošnju

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorkom Norveške Kristin Melsom o saradnji dve države u oblasti energetike, kao i o nedavnoj havariji na elektro-mreži koja je pogodila više zemalja regiona osim Srbije i navela da će Evropska mreža operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E) izvršiti detaljnu istragu o tom incidentu.

"ENTSO-E izvršiće detaljnu istragu incidenta, koji je bio bio jedan od najvećih prekida u napajanju u poslednje dve decenije u Evropi. Srbija se pripremala za ekstremne situacije na mreži i veću potrošnju, i nastavićemo da pratimo situaciju", rekla je ministarka.

Ona je dodala da ako postoji pouka iz ovog slučaja, to je potreba za povećanjem energetske sigurnosti u regionu, saopštilo je ministarstvo.

"Srbija je povezana interekonekcijama sa osam suseda, što predstavlja priliku za obezbeđivanje veće energetske sigurnosti kroz ulaganje u prenosnu mrežu. Izgradnjom Transbalkanskog koridora ojačali smo interkonekciju sa Rumunijom, a kroz isti projekat osnažićemo veze i sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Takođe, u planu je izgradnja novih interkonekcija ka Mađarskoj i Bugarskoj, što će dati veći potencijal za prenos energije", navela je Đedović Handanović.

Nestanak struje u regionu je bio, kako je navedeno, jedan od najvećih prekida u napajanju u poslednje dve decenije u Evropi.

Ministarka je zahvalila na podršci koju Kraljevina Norveška pruža Srbiji kroz program "Znanje za reformsku akciju na Zapadnom Balkanu", koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), a usmeren je ka jačanju institucionalnog i zakonodavnog okvira, pre svega u kontekstu Zelene agende.

Ministarka je naglasila da će u ovoj godini Srbija zaokružiti izradu strateškog okvira donošenjem Integrisanog plana za energetiku i klimu i nove Strategije razvoja energetike, nastaviti rad na unapređenju zakonodavnog okvira, kao i proces reformi EPS-a, kao najveće energetske kompanije u Srbiji.

Ambasadorka Melsom izrazila je spremnost za nastavkom podrške Kraljevine Norveške Srbiji u procesu reformisanja energetskog sektora u sprovođenju energetske tranzicije u našoj zemlji.