27. jun 2024 10:13

Đurić: Srbija ceni poziciju Brazila u vezi poštovanja njenog teritorijalnog integriteta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić: Srbija ceni poziciju Brazila u vezi poštovanja njenog teritorijalnog  integriteta

Foto: TANJUG/MSP

ASUNSION - Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se sa generalnim sekretarom za spoljne poslove pri Ministarstvu inostranih poslova Brazila Marijom Laurom da Roša i tom prilikom naglasio da je pitanje Kosova i Metohije od najvišeg nacionalnog i državnog značaja i da Srbija visoko ceni principijelnu poziciju Brazila kada je reč o poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Tokom sastanka, u okviru učešća na 54. zasedanju Generalne skupštine Organizacije američkih država u Asunsionu u Paragvaju, Đurić je ukazao da je Brazil za našu zemlju jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera u Latinskoj Americi i naglasio i da postoji nesumnjiva zainteresovanost za nastavak produbljivanja svih oblika saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Istakao je da diplomatski odnosi Srbije i Brazila datiraju još iz 1938. godine, kao i da se višedecenijske prijateljske veze između dve države danas ogledaju i kroz podršku Brazila očuvanju nacionalnih interesa Srbije.

Đurić je ocenio da bi uzajamne posete zvaničnika dveju država u narednom periodu dodatno osnažile saradnju, kao i da je obostrani interes održavanje političkog dijaloga ministarstava spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je podsetio da će Srbija 2027. godine biti domaćin Specijalizovane međunarodne izložbe Ekspo, i poručio da bismo veoma cenili učešće Brazila na ovoj prestižnoj manifestaciji.