29. jun 2024 16:13

Surlić i Drecun: Dijalog u Briselu je blokiran,Kurti ne želi da formira ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Surlić i Drecun: Dijalog u Briselu je blokiran,Kurti ne želi da formira ZSO

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun ocenio je danas, povodom poslednjeg sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, da se dijalog vodi kada postoji dogovor, a da to ovde nije slučaj jer Priština neće da razgovara ni o čemu osim o priznanju tzv. Kosova.

"Bisljimi (Besnik) dođe i kaže neću da razgovaram na tu temu, Kurti (Aljbin) neće ni o čemu drugom osim o priznanju Kosova. Imali smo priliku da vidimo da je ogoljena pozicija i Prištine, ali i Brisela u smislu da će Priština da iskoristi ovaj dijalog samo da bi dobila priznanje od strane Beograda", rekao je Drecun za Tanjug.

Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić ocenio je da je ideja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da potpuno parališe proces dijaloga i da za to ima jasnu međunarodnu podršku.

"Inače se ne bi ponašao ovako, i sada je u vrlo lagodnoj poziciji - povučene su kaznene mere Prištini kao neke blage sankcije EU, ima podršku da ne formira Zajednicu srpskih opština. Ideja je da se nikada ne formira ZSO, i sve ovo što govori Kurti je zapravo kupovina vremena, da se i promeni evropska i američka administracija, da se održe izbori na Kosovu, ali da na kraju ZSO ne bude primenjena na Kosovu, i da se u tom međuprostoru definitivno nastavi sa sistemskom diskriminacijom Srba", ocenio je Surlić u izjavi za Tanjug.

Kada je reč o predlogu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja za ukidanje kaznenih mera Prištini, Drecun navodi da je Borelj to obrazložio kako je navodno Priština ispunila sve što je EU tražila da bi ove mere bile ukinute.

"Ja ne znam šta su to realizovali, vidimo da su i dalje albanski nazovi gradonačelnici u ovim opštinama na severu, vidimo prisustvo specijalnh parapolicijskiih jedinica koje užasno terorišu Srbe. Institucionalni i fizički teror se nastavlja, nema ni govora o tome da će biti formirana ZSO. Zaista ne znam šta je to Priština uradila što bi moglo biti pozitivno ocenjeno, i da ove mere budu sklonjene", rekao je Drecun i dodao da se očigledno radi o nekim političkim ciljevima, što jeste "držanje strane Prištini".

Komentarišući to što je Kurti u Briselu odbio da se sastane sa predsednikom Srbije na trilateralnom sastanku, navodeći da neće razgovarati dok se ne ispune tri uslova, Surlić je rekao da je sastanak uopšte bio formalan i više neka vrsta "rastajanja" sa administracijom EU i Boreljom.

"Oni su morali da održe sastanak sa liderima, ali oba lidera su znala da od toga nema ništa, i da se nije rešilo, i da je od tog sporazuma samo Beograd učinio neki ustupak priznavanjem dokumenata i prihvatanjem registarskih tablica. Što se tiče Beograd, videli smo da je Vučić bio spreman za razgovor, a Kurtijev postupak je bio režiran za njegovu domaću javnost i pripremnu za izbore. Hteo je da pokaže da je principijelniji nego ranije", ocenio je Surlić.

Ovaj sastanak, dodao je, simbolično je potvrdio ono što znamo, da je već godinama ovaj dijalog samo dijalog Beograda i Brisela.

Drecun je ocenio da Kurtiju odgovara francusko-nemački predlog sporazuma zato što ga udaljava od formiranja ZSO i na prvo mesto stavlja priznanje Kosova, pa da je Kurti tako u Briselu i izjavio "danas smo odbranili osnovni sporazum",

"Njegov cilj je isključivo - Vučiću priznaj Kosovo, nemoj da se protiviš članstvu u međunarodnim organizacijama, a onda ćemo da razgovaramo o ZSO", ocenio je Drecun.