30. jun 2024 14:58

Stanislav Sretenović: Svi će se ujediniti da spreče dolazak ekstremne desnice na vlast u Francuskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stanislav Sretenović: Svi će se ujediniti da spreče dolazak ekstremne desnice na vlast u Francuskoj

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istoričar Stanislav Sretenović izjavio je danas da očekuje da na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj vrlo verovatno većina birača nastojati da spreči dolazak radikalne desnice na vlast.

"U tom slučaju, vrlo je verovatno da će predstavnici predsednika Emanuela Makrona glasati za socijaliste, odnosno ovu koaliciju ekologe, komuniste i Melanšoniste, koji su ekstremni levičari", rekao je Sretenović u izjavi Tanjugu.

On je ukazao da je francuski izborni sistem takav da je cela zemlja podeljena u 577 izbornih jedinica i da u drugi krug može da uđe i treći ako ima više od 12,5 odsto glasova.

"To sada dolazi u prvi plan. Zato što će na osnovu toga, partija Makrona pokušati da uđe u tu trougaonu situaciju, a onda da ona postane jezičak na vagi koja će odlučiti", poručio je Sretenović.

On je naglasio da, u tom slučaju, treći kandidat može da se povuče i pozove svoje birače da glasaju za jednog od preostala dva kandidata.

Na pitanje zašto je Makron dozvolio da se nađe u makazama između desnih i levih ekstremista i nije pokušao da napravi širu koaliciju, Sretenović je odgovorio da je, u drugom mandatu, Makron pokušao da marginalizuje i smanji ekstreme i sa leve i sa desne strane da bi formirao jedan centristički, jaki blok.

"Zato je on optuživan od nekih krugova unutar Francuske za cezarizam, za volju da se nametne kao jedini i glavni kandidat. Međutim, on je u tome, u toj politici izgleda, zanemario kapacitet ekstremnih partija da privuku birače", ocenio je Sretenović.

Dodao je da je tome delimično i Makron doprineo svojim vrlo često nejasnim, a nekada i kontradiktornim stavovima.

"Podsećam na njegov stav o strateškoj dvosmislenosti. Dakle, on je rekao u jednom trenutku, moguće je i da se šalju vojnici Ukrajina i da se ne šalju vojnici u Ukrajinu. I Izrael ima prava da se brani, ali nema prava da ubija Palestince. To je za francuskog birača, koji je racionalan, zaista potpuno zbunjujuće i nije izraz visoke diplomatije, nego je kao izraz manipulacije. Mislim da su to francuski birači želeli da kazne", poručio je Sretenović.

On je Makronovu odluku da raspiše vanredne parlamentarne izbore ocenio kao hrabar potez koji je potpuno u duhu francuskih demokratskih tradicija.

"Makron je ovim potezom postupio kao što se postupa u jednoj stabilnoj demokratiji prema Ustavu", poručio je Sretenović.

Dodao je da je takva odluka donošena više puta tokom istorije Pete Republike, a da ju je Makron doneo u dogovoru sa predsednikom Senata, predsednikom vlade i predsednicom parlamenta.

"Te četiri čelne osobe donose odluku o takvom potezu", poručio je Sretenović.

Dodao je da je De Gol dva puta tako uspevao da dobije dugo očekivanu većinu, kao i Fransoa Miteran, a da je jedino Žak Širak pogrešio, pošto je u narednih pet godina morao da bude u kohabitaciji sa suprotnom političkom opcijom.