1. jul 2024 11:48

Joksimović:Raspisivanje izbora kockarski potez Makrona u pokušaju da zaustavi desnicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Joksimović:Raspisivanje izbora kockarski potez Makrona u pokušaju da zaustavi desnicu

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Direktorka Centra za spoljnu politiku i bivša ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović izjavila je danas da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, nakon okončanja izbora za Evropski parlament, predstavljalo veliko iznenađenje za Francuze i čitavu Evropu, ocenivši da je to bio kockarski potez francuskog predsednika Emanuela Makrona u pokušaju da zaustavi rast desnice.

"Tumačenja šta mu je bio krajnji cilj su različita, jedno od tumačenja i da je želeo da Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvoji vlast ne bi li Francuzi do 2027. godine kada su zakazani sledeći predsednički izbori, bili suočeni sa posledicama moguće vladavine krajnje desnice, i da je zapravo stao u odbranu budućih predsedničkih izbora imajući u vidu da Francuska ima predsednički sistem", objasnila je ona za Tanjug.

Joksimovićeva je istakla da Makron ni u prethodnom sazivu nije imao apsolutnu većinu, od 289 koliko mu je bilo potrebno on je imao 250, što znači da je on morao da pravi različite kompromise.

Kakav god da bude finalni ishod ovih izbora, Joksimovićeva kaže da će uloga Makrona u narednom periodu biti značajno oslabljena, napomenuvši da postoji veliki strah u Evropi od posledica ovakvog izbornog rezultata.

"Postoji želja za okupljanjem svih drugih protiv Marin le Pen koja sebe čuva za predsedničke izbore. Ona je u prvi plan isturila mladog Žordan Bardela koji je kandidat za premijera, bio bi najmlađi u istoriji sa 28 godina. Ovo nije urađeno slučajno, mladi su najviše razočarani u Francuskoj prema tome ona im je dala ponudu koju su tražili. Bardela je u predizbornoj kampanji izjavio da neće preuzeti vlast ukoliko ne budu imali apsolutnu većinu", rekla je Joksimović.

Kako je navela, levičarka koalicija je takođe odnela značajan broj glasova što znači da još uvek postoji šansa da se udruženim snagama zaustavi korak ka pobedi partije "Nacionalnog okupljanja" koju vodi Marin le Pen.

Joksimovićeva kaže da Evropu najviše zabrinjavaju antievropski stavovi, anti NATO stavovi, odnos prema Rusiji i ratu u Ukrajini, istakavši da je u nekim svojim izjavama Marin le Pen donekle odustala od svojih radikalnih stavova i rekla da temu NATO-a neće otvarati dok se ne okonča rat u Ukrajini.

"Što se EU tiče, ona je više puta bila izabrana za poslanicu Evropskog parlamenta nego u samoj Francuskoj. Neki tvrde da je Bregzit uterao strah u kosti svim zemljama članicama, kao i da se Marin le Pen neće usuditi da pokrene ni ovu temu iz finansijskih razloga.Videćemo u narednom periodu kako bi se, ukoliko osvoji većinu, Nacionalno okupljanje realno pozicioniralo u okviru evropske ali i globalne politike", rekla je Joksimovićeva.