1. jul 2024 17:08

Tatjana Macura i ambasador Japana razgovarali o položaju žena u dve države

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tatjana Macura i ambasador Japana razgovarali o položaju žena u dve države

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti Tatjana Macura razgovarala je danas sa delegacijom Ambasade Japana u Srbiji, na čelu sa ambasadorom Akirom Imamurom, o rodnoj ravnopravnosti i položaju žena u društvu.

Kako je saopštio kabinet ministarke, Macura je istakla da je nizom izmena zakonskih akata poslednjih godina u Srbiji došlo do unapređenja statusa koji žene imaju u društvu, ali da i dalje ima dosta prostora za unapređenje.

Teme današnjeg sastanka bile su Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1325: Žene, mir i bezbednost, položaj žena u dve države i razmena iskustava i mogućnosti za uspostavljanje boljih odnosa koji će za cilj imati ohrabrivanje i osnaživanje žena, kao i njihovu dalju integraciju u društvene i političke procese.

Pored toga, razgovaralo se i o razvijanju projekta podrške posebno ranjivim grupama žena, naročito onih koje su interno raseljene.

Ministarka je istakla da joj je veoma drago što je na početku svog mandata imala priliku da ugosti delegaciju Ambasade Japana i što je tema upravo bila položaj žena, koja je viskoko postavljena i u agendi njihove države, s obzirom na to da i Japan ima Ministarstvo za rodnu ravnopravnost.

Sastanak je upriličen uoči posete ministarke spoljnih poslova Japana Joko Kamikave Srbiji, koji je planiran za 18. jul ove godine.

Ministarka Kamikava poseduje bogato iskustvo u bavljenju temom rodne ravnopravnosti, posebno kada je u pitanju primena pomenuta Rezolucija, zbog čega je ambasador želeo da se neposredno informiše o toj temi i iskustvima naše države u primeni Rezolucije.