2. jul 2024 20:02

Ambasada SAD u Srbiji obeležila Dan nezavisnosti, prisustvovao Vučić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada SAD u Srbiji obeležila Dan nezavisnosti, prisustvovao Vučić

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Ambasada SAD u Srbiji večeras je tradicionalnim svečanim prijemom obeležila nacionalni praznik SAD - Dan nezavisnosti, u znak sećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti, a prijemu u rezidenciji ambasadora Kristofera Hila prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćajući se zvanicama, američki ambasador Hil je naglasio da su tokom istorije i SAD i Srbija prošli kroz teške periode, ali da danas oseća podršku naroda i prepoznaje da jedino zajedno mogu ići napred i putem prosperiteta.

On je dodao da američki i srpski narod imaju puno toga zajedničkog u kulturi čiji su nosioci mlađe generacije.

Hil se tokom govora dotakao reči jednog od osnivača i autora deklaracije o nezavisnosti Tomasa Džefersona i istakao da je on na samo tri stranice objasnio suštinska činjenica demokratije i dodao da su i nakon 248 godina te ideje i dalje žive i nešto za čim svi mi težimo.

Na početku ceremonije, američki marinci svečano su predali zastavu SAD ambasadoru Hilu, koji je organizator svečanosti zajedno sa suprugom Džuli, a potom su izvedene himne dve zemlje.

Proslavi dana nezavisnosti SAD prisustvovali su i premijer Vlade Srbije Miloš Vučević kao i ministri Siniša Mali, Dubravka Đedović Handanović, Ivica Dačić, Marko Ðurić, Bratislav Gašić, Goran Vesić, Slavica Đukić Dejanović, Novica Tončev, Dejan Ristić, Usame Zukorlić, Tomislav Momirović, Maja Popović, kao i direktora Bezbednosno-informativne agencije Vladimir Orlić kao i generalnii direktor MTS-a Vladimir Lučić.