4. jul 2024 07:02

Jans: Nastavak dijaloga je neophodan, nema alternative

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jans: Nastavak dijaloga je neophodan, nema alternative

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Švajcarski ministar pravde i policije Beat Jans izjavio je da Švajcarska u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ohrabruje obe strane da se nedvosmisleno i sa konstruktivnim duhom angažuju u normalizaciji odnosa.

On je to rekao za "Blic" na pitanje kako Švajcarska gleda na dijalog Beograda i Prištine i dodao da vlada te zemlje smatra da je nastavak i jačanje dijaloga i međusobnog razumevanja ne samo neophodan, već i da nema alternative da dve strane žive jedne pored druge.

"Neizbežno je da svaki proces dijaloga nakon sukoba, posebno onaj koji se bavi tako osetljivim pitanjima, bude težak i ponovo otvara neizlečene rane", rekao je on.

Na pitanje o saradnji švajcarske i srpske policije Jans je rekao da dve zemlje imaju blisku policijsku saradnju, koja je neophodna jer, ističe, zločin ne poznaje granice.

"Dve zemlje imaju sporazum o policijskoj saradnji u borbi protiv kriminala. Takođe održavamo saradnju preko Evropola i Interpola i preko naših policijskih atašea. za hitne ili delikatne slučajeve imamo švajcarskog policijskog atašea stacioniranog u beogradu i atašea srpske policije stacioniranog u Nemačkoj koji je akreditovan za Švajcarsku", rekao je Jans.

Govoreči o oblastoma saradnje koje su ključne za dve zemlje Jans je izdvojio konkurentnost, lokalnu upravu i prilagođavanje klimatskim promenama.