5. jul 2024 16:37

Primedbe na izveštaj EKRI: Nije omogućen povratak raseljenih na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Primedbe na izveštaj EKRI: Nije omogućen povratak raseljenih na KiM

Foto: TANJUG/MLjMPDD

BEOGRAD  - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je danas da je država Srbija, u prigovorima na Izveštaj o Srbiji u okviru šestog ciklusa monitoringa Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (EKRI), naglasila da je u tom Izveštaju izostavljen najistaknutiji i dugotrajniji problem iz domena ljudskih prava, a to je interno raseljeno stanovništvo čiji povratak na Kosovo i Metohiju onemogućava upravo krajnja netolerancija.

U saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava navodi se da je Izveštaj EKRI objavljen 27. juna 2024. i da su njegov sastavni deo komentari države na njega, koji su dostavljeni EKRI-ju tokom konsultativnog procesa.

Nadležni državni organi su, kako se navodi, u komentarima tokom procesa poverljivog dijaloga, izneli mišljenje da Izveštaj u celosti treba da odražava stavove svih relevantnih aktera koji su bili uključeni u proces monitoringa, u cilju postizanja objektivnosti zaključaka.

U odnosu na svoje stavove, EKRI je našoj državi uputila 15 preporuka, od kojih se za dve preporuke zahteva prioritetno sprovođenje, nad čijom će primenom EKRI izvršiti nadzor u roku od dve godine.

Jedna preporuka je usmerena na, kako se navodi, "nadogradnju napretka postignutog u izradi Nacrta zakona o istopolnim zajednicama u poslednjih nekoliko godina i podnošenja Nacrta zakona Narodnoj skupštini bez nepotrebnog odlaganja, nakon smislene konsultacije sa relevantnim akterima civilnog društva".

Druga preporuka je "da nadležni naruče sveobuhvatnu studiju o različitim oblicima govora mržnje u Srbiji, njegovih izvora i uticaja na ciljne grupe u cilju razvoja i sprovođenja mera za sprečavanje i otklanjanje tih pojava".

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije Saveta Evrope, u okviru šestog ciklusa monitoringa, posetila je Srbiju u periodu od 3. do 7. aprila 2023. godine, fokusirajući se na tri teme: efektivna jednakost i pristup pravima; govor mržnje i nasilje motivisano mržnjom, integracija i inkluzija, kao i jednu specifičnu temu za državu u kojoj se vrši monitoring.

U okviru posete, delegacija EKRI obavila je dijaloge sa predstavnicima Narodne skupštine Republike Srbije, resornih ministarstava, Nacionalnom službom za zapošljavanje, Zavodom za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, Regulatornim telom za elektronske medije, Zaštitnikom građana, Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, Poverenikom za informacije od javnog značaja i organizacijama civilnog društva.

EKRI je posetio i AP Vojvodina, gde su razgovarali sa predstavnicima gradske vlasti u Novom Sadu, pokrajinskim sekretarijatima, pokrajinskim zaštitnikom građana i predstavnicima Tehničke škole u Bečeju.

Konsultativni proces dijaloga koordiniralo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Izveštaj EKRI dostupan je na sajtu Ministarsva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.