5. jul 2024 18:35

Tatjana Macura sa predstavnicima OEBS-a: Dijalog, poverenje i inicijative su ključne stvari

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tatjana Macura sa predstavnicima OEBS-a: Dijalog, poverenje i inicijative su ključne stvari

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/ DEJAN STANKOVIĆ

BEOGRAD  - Ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanje nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena Tatjana Macura istakla je danas u razgovoru sa predstavnicima Misije OEBS-a u Beogradu da je Srbija posvećena razvijanju institucionalnog dijaloga.

U razgovoru sa delagacijom, na čelu sa zamenikom šefa Misije OEBS-a u Srbiji Štefanom Nunerom, Macura je istakla da je veoma važno nastaviti dobre prakse.

Naglasila je da je sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić razgovarala o političkom i ekonomskom osnaživanju žena i uspostavljanju Ženske parlamentarne mreže, koju čine poslanice iz različitih parlamentarnih opcija, a čiji je rad podržavala i Misija OEBS-a, saopšteno je iz kabineta ministarke.

"Mislim da je osnivanje ove neformalne grupe veoma važno i korisno za političko osnaživanje žena, a to potvrđuje i iskustvo koje sam imala u ranijem sazivu Skupštine. Takođe, razgovaramo i o formiranju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost", rekla je Macura.

Naglasila je da će uložiti sve napore da se što pre oformi i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja, ali i da ohrabre škole da se više uključe u korišćenje aplikacije "Čuvam te",koja, kako je rekla, u velikoj meri štiti interes dece jer je prijavom nasilja kroz ovu platformu nemoguće prikriti da se nasilje dogodilo.

"Ima mnogo posla, ali i mi imamo mnogo motiva da nastavimo da idemo dobrim putem", poručila je Macura.

Predstavnici OEBS-a predočili su Macuri da je ta organizacija spremna na saradnju po svim pitanjima koja podstiču veću ravnopravnost i da će sve dobre inicijative, kao i do sada, podržati.

Ministarka je zahvalila predstavnicima OEBS-a na profesionalnom odnosu prema temama koje podstiču veću ravnopravnost.