5. jul 2024 21:22

Jozef Mađar: Mađarskoj poseban prioritet uspeh pristupnih pregovora Srbije sa EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jozef Mađar: Mađarskoj poseban prioritet uspeh pristupnih pregovora Srbije sa EU

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD  - Ambasador Mađarske u Srbiji Jozef Mađar rekao je večeras da će mađarsko predsedavanje EU učiniti da još više bude unapređen proces pristupanja Zapadnog Balkana, a da je za tu zemlju od posebnog prioriteta uspeh pristupnih pregovora Srbije za ulazak u Uniju.

On je na prijemu u Beogradu povodom početka predsedavanja Mađarske Savetom EU istakao da treba iskoristiti povoljnu atmosferu za proširenje stvorenu krajem juna tokom predsedavanja Belgije.

"Zalažemo se da se što pre otvori ’klaster 3’ sa Srbijom, da se pokrenu pregovori o poglavljima koja stagniraju. Treba da ocenimo rezultate reformi Srbije, posebno u oblasti privrede i u vezi sa uskoro gotovim reformskim paketom prilagođenom planu rasta", naveo je on.

Dodao je da je važno ojačati institucionalni dijalog održavanjem nove međuvladine konferencije, a politički motivisana poglavlja odvojiti od ostalih.

"Naš interes je da Srbija uđe u platni sistem EU, da se izgrade pristupačni granični prelazi i sa posebnim zelenim koridorima", rekao je aambasador.

Prema njegovim rečima, Srbija treba dobro da iskoristi preostale fondove i dodao da joj u tome Mađarska može pomoći sa svojim iskustvima.

"Pozivam šefa delegacije Evropske delegacije i moje kolege ambasadore zemalja članica da udružimo snage za uspeh Srbije, jer uspeh Srbije je uspeh i za Evropsku Uniju", poručio je on.

Naveo je i da je Srbija ključna zemlja regiona i stub njegove stabilnosti.

"Mađarska posebno želi da doprinese rešavanju pitanja od političke bezbednosti i ekonomskih izazova zemalja Zapadnog Balkana, a za nas je u tom smislu izuzetan prijateljski, dobrosusedski i strateški partner Srbija", rekao je ambasador.

Naveo je da zahtev za pristup Srbije i EU sada dobija novu potvrdu iz Beograda i da predstoji novi aktivni period rada vlade i parlamenta Srbije na tom poslu.

"Zadovoljstvo mi je što u tom poslu učestvuje i Savez Vojvođanskih Mađara, kao koalicioni partner Vlade Srbije, uz pomoć svojih državnih sekretara i predstavnika u Narodnoj skupštini", istakao je Mađar.

On dodaje da će mađarsko predsedavanje Savetom EU učiniti da još više bude unapređen proces pristupanja Zapadnog Balkana u EU, naročito Srbije.

"To nas navodi na to da pozivamo naše partnere iz Srbije na što više sastanaka mađarskog predsedavanja i da obezbedimo da samit EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan pod mađarskim predsedavanjem u jesen, dobije značaj puta sa rezultatima koji treba da dovedu do punopravnog članstva Srbije u EU", poručio je ambasador.

On je rekao da Mađarska posebno želi da doprinese rešavanju političkih bezbednosti i ekonomskih izazova zemalja Zapadnog Balkana.

"Kroz ekonomsku saradnju u regionu naša zemlja uložila je 2,5 milijardi evra, dok više stotina mađarskih vojnika već godinama jača bezbednost i stabilnost regiona", istakao je on.

Naglasio je da bez Srbije u regionu privreda ne bi mogla da funkcioniše predvidljivo, a snabdevanje regiona energijom kao i protok roba i ljudi bi takođe trpeli.

Prema njegovim rečima, Mađarska će nastaviti da sprovodi dogovoreni zajednički program sa kolegama iz evropskih institucija i zemalja članica kako bi obezbedili mir i bezbednost Evrope unutar granica, ali i u komšiluku.

"Predsedavanje Mađarske biće fokusirano na sedam prioriteta, kojima ćemo dodati još jedan prioritet, a to je Zapadni Balkan", naveo je Mađar.

On je istakao da će preuzimanjem predsedavanja biti jačana konkurentnost i inovacije, sve u clilju evropske bezbednosti.

"Tu je i politika proširenja, koja je jedna od najvažnijih politika Evropske Unije, a Mađarska je veliki podržavalac politike proširenja i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana, koji ne treba da ostane slepa tačka Evropskog kontinenta, već da se u potpunosti integriše u granice Evropske unije, kako bismo sprečili nelegalne migracije i obezbedili bolju saradnju sa trećim zemljama po tom pitanju", istakao je on.

Prema njegovim rečima, saradnja Evropske unije sa regionom je sada na oko 75 odsto proseka po raznim planovima.

"Za budućnost kohezione politike, važno je unapređenje unutrašnjih tržišta, konkurentnosti i sprovođenja dogovorene tranzicije, a i poljoprivreda treba u budućnosti da bude unapređena, kako bismo obezbedili dovoljno hrane za građane Evrope", naglasio je Mađar.

On je rekao i da se Evropa suočava sa značajnim izazovima.

"Imamo starenje stanovništva, nedostatak radne snage, što utiče na našu konkurentnost i to moramo da rešimo, a naš odgovor na rat koji se odvija u susedstvu Evrope je mir, kome želimo da doprinesemo, jer verujemo da mir neće doći sam od sebe", istakao je ampasador i dodao da Evropa mora da učini više da bi se kretala ka miru umesto da se nastavlja uništavanje.

Napomenuo je da će u ulozi predsedavajućeg Saveta Evropske unije Mađarska da olakša protok informacija i da kanališe mišljenja strana koje učestvuju u procesu donošenja odluka.

"Odluku ipak moraju doneti lideri, koji moraju da vide u ovoj političkoj i ratnoj situaciji u Ukrajini sa kakvim uopšte manevarskim prostorom raspolaže Evropska unija", zaključio je on.