8. jul 2024 10:05

Elvira Kovač: Nadamo se da će tokom mađarskog predsedavanja EU biti otvoren klaster 3

Izvor: TANJUG

podeli vest

Elvira Kovač: Nadamo se da će tokom mađarskog predsedavanja EU biti otvoren klaster 3

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD- Predsedavanje Mađarske Evropskom unijom (EU) će biti u znaku podrške proširenju i putu Zapadnog Balkana i nesporno je da je zbog geopolitičke situacije region na čekanju ali se nadamo da bi tokom mađarskog mandata trebalo da bude otvoren klaster 3 koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivan rad, izjavila je potpredsednica Skupštine Srbije i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač.

"U oktobru ili novembru imaćemo izveštaj Evropske komisije i tu će već treći put biti rečeno da smo spremni za ovaj klaster koji nije politički, niti je osetljivo pitanje. Mi zaista radimo na polju evropskih integracija i otvaranje ovog poglavlja bi dalo zamajac proširenju", rekla je ona u intervjuu za današnje "Večernje novosti".

Dodala je da se krajem mađarskog predsedavanja očekuje međuvladina konferencija, da će tada biti tri godine kako Srbija nije otvorila klaster i istakla da veruje da je vreme da se situacija promeni.

Kovač je navela da će mađarski ambasador u Srbiji Jozef Mađar tokom ove sedmice doći u Skupštinu Srbije da predstavi prioritete mađarskog predsedavanja EU.

Odgovarajući na pitanje da li je priča oko članstva tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) odložena do daljnjeg, rekla je da je Parlamentarna skupština poslala pozitivno mišljenje o članstvu tzv. Kosova u SE.

"Konačna odluka je na Komitetu ministara. Pitanje je odloženo zahvaljujući zemljama Kvinte, koje su postavile uslov Prištini da pošalje nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) Ustavnom sudu, a jasno je da premijer privremenih institucija Aljbin Kurti to neće da učini. Komitet na nivou ambasadora zaseda jednom nedeljno, ali je pitanje tzv. Kosova, za sada stavljeno po strani", rekla je ona.

Ocenila je da i pred izbore na Kosovu i Metohiji, nije za očekivati da se ovaj nacrt šalje na ocenu, jer u Prištini sada razmišljaju o izborima i političkim poenima.