10. jul 2024 12:51

Vučić: Najmanje dve zapadne službe radile na sprečavanju iskopavanja litujuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Najmanje dve zapadne službe radile na sprečavanju iskopavanja litujuma

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

RUDNO - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne može da govori o tome koje su tajne službe sprečile da Srbija postane vodeća zemlja u iskopavanju litijuma, jer ne želi da ugrozi pozicije Srbije.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara N1 zašto neće da kaže koje su to strane službe sprečile da Srbija postane vodeća zemlja u iskopavanju litijuma.

"Ne mogu da vam govorim mnogo drugih stvari, jer ne želim da ugrozim poziciju Srbije. Moja reč nije neobavezujuća, moja reč, osim što nameće obaveze, nameće i ogromnu odgovornost i ne želim da Srbiji nametnem teret dodatnog sukobljavanja sa onima koji su od nje mnogostruko snažniji. Ovako je dovoljno da mi znamo šta su radili", rekao je Vučić i dodao da su to radile najmanje dve zapadne službe.

Prema njegovim rečima, cilj je bio da Srbija zakasni jer, kako kaže, da je na vreme počela mogao je da se otvori rudnik 2026. godine.

"Imali bismo strahovitu prednost u odnosu na sve druge. Ovako mi tu prednost tog tipa više nemamo. Nadam se samo da nećemo izgubiti svaku vrstu prednosti koju bismo mogli da imamo u odnosu na druge u regionu. Ja znam i mnogo drugih stvari ko šta radi protiv Srbije o čemu nikada ne govorim. Sa različitih strana sveta. Zato što bi svaka moja reč značila ulazak u ono što želim da izbegnem po svaku cenu. Želim da sačuvamo i stabilnost i mir u zemlji da se što manje prepiremo i svađamo sa bilo kim u svetu. Ne samo sa jačima", rekao je Vučić.

Primetio i je, kako je rekao, i jezivu kampanji koja je postojala u Bosni i Hercegovini koja je dodatno organizovana uz podršku nekih drugih službi oko tobož pripadnika Vojske Srbije tamo sve dok im nisu rekli da je to u skladu sa procedurama.

"Ta dva dana, to je bila najprljavija kampanja protiv Srbije. Bukvalno širenje mržnje", rekao je Vučić i primetio da Srbiju žele da predstave kao militaristički nastrojenu i koja želi da osvaja po regionu.

"Ne, ne želimo. Jedino želimo da ono što imamo u Srbiji, da to pripada Srbiji. I sad je velika borba za nas, zato što bi svi hteli našu sirovinu. Možete da napravite fabriku baterija, katoda, pa onda izvezite. Ne možete da izvezete sirovinu. I zato ćemo biti pod dodatnim udarima. To vam je kao kad iz Ugande uzimaju kafu, Uganda dobije jednu osminu ukupnih parija koja je dala svu kafu...", rekao je Vučić.