11. jul 2024 18:05

Tomislav Žigmanov i Slavica Đukić Dejanović razgovarali o saradnji u sprovođenju politike Vlade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomislav Žigmanov i Slavica Đukić Dejanović razgovarali o saradnji u sprovođenju politike Vlade

Foto: TANJUG/LJMPDD

BEOGRAD  - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović razgovarali su danas o saradnji u sprovođenju politike Vlade Republike Srbije u oblastima neposrednih nadležnosti dva ministarstva.

Dvoje ministara se tom prilikom saglasilo da su afirmacija ljudskih i manjinskih prava u obrazovnom sistemu Srbije, dostupnost i kvalitet obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina, najširi obuhvat dece romske zajednice u obrazovni sistem, podrška rešavanju statusa pedagoških asistenata, kao i proaktivan stav u rešavanju izazova vršnjačkog nasilja, zajednički ciljevi oba ministarstva, saopštilo je danas ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Žigmanov je u razgovoru naglasio da se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog zalaže za celovitu i doslednu inkluziju pripadnika nacionalnih manjina, ne samo u obrazovnom sistemu, već i kad je reč o drugim segmentima društva.

On je dodao da je Građansko vaspitanje izuzetno važan predmet koji može u sebe da inkorporira znanja o ljudskim i manjinskim pravima kao i razvijanje empatije i drugih pozitivnih stavova u učeničkoj populaciji.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da je obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina jedna od osnovnih vrednosti našeg obrazovnog sistema.

Ona je rekla da gotovo šest odsto naše učeničke populacije, odnosno više od 38.000 učenika naše zemlje koristi svoje ustavno pravo i obrazuje se na svom maternjem jeziku.

Đukić Dejanović je dodala da dva ministarstva na ovom polju uspešno sarađuju, ali da je cilj da se ovaj deo obrazovnog sistema dodatno unapredi, što zahteva intenzivniju saradnju u narednom periodu.