12. jul 2024 14:51

Završetak školovanja polaznika 70. klase Komandno-štabnog usavršavanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završetak školovanja polaznika 70. klase Komandno-štabnog usavršavanja

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA

BEOGRAD - Svečanost povodom završetka školovanja polaznika 70. klase Komandno-štabnog usavršavanja održana je danas u kasarni "Banjica 2" u Beogradu tokom koje su odlukom predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića trojici prvorangiranih polaznika dodeljeni paradni bodeži.

Majoru Aleksandru Simiću, majoru Mladenu Mitroviću i majoru Ninoslavu Đuđiću, paradne bodeže uručio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pripadnicima stranih oružanih snaga bodeže je uručio zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović.

Državni sekretar Jelić, u svom obraćanju, istakao da je školovanje oficira od velikog značaja za svaku savremenu vojsku, a njihovo celoživotno usavršavanje uslov je za razumevanje, praćenje i kreiranje promena u ratovanju, koje se danas odigravaju brže nego ikad u istoriji.

"Posle Komandno-štabnog usavršavanja vaš pogled na svet, od velikih kriznih žarišta do svakodnevnog rada u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, više nije isti. Neće biti isti ni zadaci koji se pred vas postavljaju, a očekivani rezultati vašeg rada su na znatno višem nivou. Vojno okruženje Republike Srbije je složeno, a mnoge zemlje, reagujući na trenutno stanje međunarodne bezbednosti, intenzivno rade na jačaju svojih vojnih potencijala", rekao je Jelić.

Državni sekretar je podsetio polaznike da će dužnosti koje će primiti od njih zahtevati stručnost, ali i vođstvo te da moraju biti primer drugima, naglasivši da se odbrana Srbije kroz istoriju zasnivala na visokim moralnim vrednostima i čvrstini oficira, podoficira i vojnika srpske vojske.

Jelić je oficirima poručio da su uspešnim završetkom Komandno-štabnog usavršavanja napravili još jedan važan korak na putu vlastitog karijernog razvoja i da su istovremeno zakoračili u nove izazove koji se uvek postavljaju pred oficire predodređene za obavljanje viših dužnosti.

"Oficiri Vojske Srbije, vaš doprinos našoj otadžbini, Republici Srbiji, posebno u trenutnim vremenima, biće da znanja stečena u prethodnim mesecima uspešno primenite u komandama, jedinicama i ustanovama naše vojske", rekao je državni sekretar.

On je oficirima poželeo puno uspeha i poručio im da uvek na umu imaju to da preuzimajući nove dužnosti stupaju na put kojim su išli najodgovorniji oficiri i vojnici srpske vojske.

"Pristupite im sa žarom i ponosom koje u našim srcima budi sećanje na vojvode Putnika, Mišića, Stepanovića i Bojovića. Neka vas srpska vojnička i slobodarska tradicija nadahnjuje, a savremena vojna nauka osnaži", poručio je državni sekretar Jelić.

Zastupnik načelnika Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik" pukovnik Zoran Jekić istakao je da ta vojnoškolska institucija svakodnevno radi na jačanju vojnog obrazovanja i vojne nauke.

"Oficiri 70. klase, ova škola vam je pružila neophodna znanja i veštine da komandujete i vodite jedinice. Vašim uspešno završenim usavršavanjem dajete doprinos jačanju sistema odbrane", rekao je Jelić i poželeo polaznicima mnogo uspeha u daljem radu.

Prvi u rangu, major Aleksandar Simić, obratio se u ime 70. klase i rekao da to usavršavanje predstavlja značajnu prekretnicu u karijeri oficira, a da je njegova klasa, odličnim uspehom koji je postigla, opravdala epitet izabranih i poverenje koje su im ukazali pretpostavljeni.

"Možete biti sigurni u našu sposobnost i rešenost da ćemo uspešno odgovoriti svim izazovima, rizicima i pretnjama i verno služiti Srbiji i njenim građanima. Osim poverenja koje nam je ukazano upućivanjem na ovo školovanje, na to nas obavezuje i slava koju je vekovima sticala srpska vojska, uspevajući da sačuva zemlju i narod u najtežim vremenima, podnoseći žrtve koje svima nama predstavljaju podstrek, motiv i snagu, ali i podsetnik na cenu onoga što nam je povereno na čuvanje", rekao je major Simić.

Komandno-štabno usavršavanje Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik“ u 70. klasi završila su 52 polaznika iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i šest iz oružanih snaga stranih zemalja.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici vojno-diplomatskog kora, kao i članovi porodica, rodbina i prijatelji oficira 70. klase Komandno-štabnog usavršavanja.