12. jul 2024 13:49

Milićević na Petrovdan sa Srbima u Dalmaciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević na Petrovdan sa Srbima u Dalmaciji

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/ DUŠKO VUKAJLOVIĆ

KNIN - Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je danas prazničnoj liturgiji i obeležavanju velikog jubileja - 500 godina od podizanja Hrama svetih apostola Petra i Pavla u Biovičinom selu na severu Dalmacije.

Liturgiju je služio mitropolit dalmatinski i arhiepiskop šibensko-zadarski Nikodim sa više sveštenika.

Biovičino selo u kom živi svega desetak srpskih porodica, danas je bilo prepuno meštana koji su posle akcije "Oluja" morali da napuste svoje domove i sada žive raseljeni širom sveta, saopšteno je iz Kabineta ministra bez portfelja.

Ipak, nisu zaboravili svoj rodni kraj i s ponosom su juče isticali činjenicu da je upravo hram u njihovom selu dokaz da Srbi u ovom delu Dalmacije žive više od 500 godina. Mnogi raseljeni Srbi iz okoline Šibenika i Zadra vraćaju se na svoja ognjišta i podižu nove kuće na temeljima razrušenih, ali i pokreću sopstvene poslove uglavnom u oblasti turizma i usluga.

Milićević je danas u mestu Riđane nedaleko od Knina posetio i Udruženje "Žene kosovske doline" koje već više od decenije pomaže opstanak srpskog naroda u ovom delu Hrvatske za šta su nedavno odlikovani i ordenom koji im je dodelio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar je sa predsednicom Udruženja Radmilom Berić potpisao ugovor o podršci projektima za očuvanje srpskog jezika i ćirilice.

U saopštenju se navodi da Berić sa svojim saradnicima vodi školu srpskog jezika za više od 100 mališana osnovnoškolskog uzrasta koji žive na teritoriji opštine Biskupija.

Takođe, aktivstkinje "Žena kosovske doline" svakog dana spremaju 40 obroka za starije i socijalno ugrožene meštane o kojima ne brine niko sem žena iz ovog Udruženja.

Milićević je istakao je da će Vlada Srbije uvek podržavati projekte usmerene na očuvanje srpskog jezika i pisma, kao i nacionalnog identiteta, kulture i tradicije među našim sunarodnicima gde god oni živeli.