13. jul 2024 07:37

Mali: Helezove izjave imaju loš prizvuk u regionu koji želi ekonomski prosperitet i mir

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Helezove izjave imaju loš prizvuk u regionu koji želi ekonomski prosperitet i mir

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je da ''neprestano zveckanje ratobornim izjavama'' ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza ima loš prizvuk u regionu koji ''samo želi ekonomski prosperitet i iznad svega mir''.

''Srbija je apsolutno posvećena svom ekonomskom napretku u ovom trenutku, ali prioritet ostaje očuvanje mira, stabilnosti i zaštita naših građana. Jasno je da smeta liderska pozicija Srbije u privrednom rastu, ali mi smo uvek nastojali da investicioni bum koji doživljavamo bude regionalni motor razvoja'', napisao je Mali na svom nalogu na mreži Fejsbuk.

On je podsetio da je Srbija u prvom kvartalu ove godine imala najveći rast u Evropi od 4,7 odsto BDP, kao i da je lider u privlačenju stranih direktnih investicija sa 4,5 milijarde evra u 2023. godini.

''U toj istoj 2023. godini, BiH je privukla 873,5 miliona evra. Dakle, imamo pet puta više SDI samo u 2023. godini u odnosu na BiH'', napisao je Mali i dodao da je stopa nezaposlenosti u Srbiji u prošloj godini godini iznosila 9,4 odsto, a u BiH 13,2 odsto.

Dodao je da je prosečna zarada u Srbiji u periodu januar-mart ove godine iznosila 816 evra, a u BiH 130 evra manje, odnosno 685 evra.

''Posmatrano samo za Federaciju BiH, prosečna penzija je, pošto Helez mnogo voli da govori o penzijama, u periodu januar-april iznosila 314,7 evra, dok je u Srbiji bila 390,3 evra. Istovremeno minimalna zarada u Federaciji BiH je 309,5 evra, a u Srbiji je prešla 400 evra'', istakao je Mali.

Dodao je da, ''kao što je Helez besramno lagao o predsedniku Srbije Aleksandru Vučić i optužio ga da je pucao snajperom na Sarajevo'', isto tako je ''lagao'' i o ekonomskoj situaciji u Srbiji i o standardu njenih građana.

''Ako vam srpski politički lideri nisu po volji, bar poštujte građane Srbije i ne ponašajte se politički nezrelo i nedoraslo funkciji. To je minimum napora koji je potreban za mir svih, a vaš maksimum tenzija koji pružate - ne pomaže'', istakao je Mali.