13. jul 2024 10:03

Delegacija SNS-a posetila kinesku autonomnu pokrajinu Guangsi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija SNS-a posetila kinesku autonomnu pokrajinu Guangsi

Foto: TANJUG/Srpska napredna stranka

PEKING - Delegacija Srpske napredne stranke, koja boravi u stranačkoj poseti Kini, posetila je danas Guangsi, jednu od pet autonomnih pokrajina u Kini i sastala se sa Liu Ningom, šefom i sekretarom Komunističke partije Kine ove pokrajine i glavnog grada Naninga.

Liu je upoznao člana Predsedništva SNS Petra Petkovića, koji predvodi delegaciju SNS zajedno sa Nemanjom Starovićem, kako funkcioniše ova pokrajina koja ima 57 miliona stanovnika i koja je poznata kao provincija u kojoj žive brojne nacionalne manjine.

On je istakao da je prošle godine spoljana trgovina provincije Guangsi sa Srbijom iznosila više od 200 miliona evra i naveo da je želja da se poveća saradnja sa Srbijom u oblastima trgovine, nauke, tehnologije i turizma i drugim sferama jer postoje značajni potencijali na tom polju.

Petković je naveo da je važno što delegacija ima priliku da se upozna sa dobrim praksama kako KPK i sama provincija funkcionišu na lokalnom nivou, s obzirom na to da brojni članovi delegacije dolaze upravo s tog nivoa vlasti, saopšteno je iz SNS.

On je istakao da međuetnički sklad koji vlada u provinciji Guangsi postoji i na prostoru centralne Srbije, dok je na Kosovu Metohiji situacija drastično drugačija jer je srpski narod izložen teroru i progonu od strane privremenih institucija samouprave u Pristini.

Petković je naveo da je od suštinskog značaja snažna podrška Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, podjednako kao sto postoji i snažna podrška Srbije politici jedne Kine.

Petković i Liu su se saglasili da je potrebno intenzivirati međustranačku saradnju izmedju SNS i KPK kroz ovakve posete i razmenu ideja i iskustava na obostrano zadovoljstvo.

Sagovornici su naglasili da se u središtu srpsko-kineskih odnosa nalazi saradnja KPK i SNS, ali i važna ekonomska saradnja koju treba dodatno razvijati i u odnosu ove kineske provincije i Srbije, naročito u oblastima poljoprivrede, turizma i zaštite životne sredine.