3. septembar 2024 06:45

Papa stigao u Indoneziju, prvu stanicu na dosad najdužem putovanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Papa stigao u Indoneziju, prvu stanicu na dosad najdužem putovanju

Foto: AP Photo/Achmad Ibrahim

DŽAKARTA - Papa Franja doputovao je danas u Indoneziju, na početku svog putovanja u jugoistočnu Aziju i Okeaniju, što će biti njegovo dosad najduže putovanje u inostranstvo, koje će trajati 12 dana.

On je sleteo je na aerodrom Sukarno-Hata u Džakarti, čarter letom italijanske avio-kompanije "ITA ervejz" sa svojom pratnjom i novinarima, prenosi Rojters.

Papa Franja (87) planira da na ovom putovanju koje će obuhvatiti skoro 33.000 kilometara, takođe poseti Istočni Timor, Singapur i Papua Novu Gvineju u narednih 10 dana.

Rojters je ranije najavio da će papa posetiti četiri ostrvske države jugoistočne Azije sa ciljem da podstakne globalnu akciju u vezi s klimatskim promenama.

Vrhovni poglavar Katoličke crkve snažno se zalaže za primenu Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, a njegovi saradnici kažu da će on i dalje pozivati na suočavanje sa opasnostima globalnog zagrevanja i na podršku najugroženijima, navodi britanska agencija.

U zemljama koje papa planira da poseti, ove opasnosti uključuju porast nivoa mora i sve teže i nepredvidljivije toplotne talase i tajfune.