8. mart 2023 12:53

Savet Evrope: Muškarci i dečaci da više promovišu rodnu jednakost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savet Evrope: Muškarci i dečaci da više promovišu rodnu jednakost

Foto: Shutterstock.com/MDart10, ilustracija

STRAZBUR - Najviše funkcionerke Saveta Evrope danas su, povodom Međunarodnog dana žena, u zajedničkom saopštenje naglasile da muškarci i dečaci treba da igraju veću ulogu u promovisanju rodne jednakosti.

U saopštenju Saveta Evrope se navodi da muškarci i dečaci treba da aktivno rade na pozitivnim promenama, da se suprotstave seksizmu i dignu svoj glas kada vide uznemiravanje žena ili primete da žene nemaju jednak tretman.

Muškarci, koji su lideri u oblastima politike, biznisa, medija, sporta ili kulture, moraju da budu primer za sve u promovisanju jednakosti, precizira se u saopštenju.

Rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je nedavno naglasila ključnu ulogu i odgovornost muškaraca i dečaka u zaustavljanju rodno zasnovanog nasilja, konstatuje se u saopštenju.

"Rodna jednakost je korisna i za muškarce i za žene. Niko ne treba da bude vezan za određenu rodnu ulogu", navodi se u saopštenju.

Ljudska prava su univerzalna, a borba protiv svih oblika diskriminacije, među koje spadaju seksizam i rasizam , je presudna za dostizanje jednakosti i pravde za sve, zaključuje se u saopštenju.

Objavile su ga ministarka spoljnih poslova Islanda i predsednica Komiteta ministara Saveta Evrope Tordis Kolbrun Rejkfjor Gilfadotir, predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tajni Koks i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.