8. april 2023 11:12

SAD: Broj dece i tinejdžera stradalih od vatrenog oružja porastao za 50 odsto za dve godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Broj dece i tinejdžera stradalih od vatrenog oružja porastao za 50 odsto za dve godine

Foto: Shutterstock.com/ALDECA studio, ilustracija

VAŠINGTON - Broj dece i tinejdžera koji su život izgubili od vatrenog oružja u SAD porastao je za skoro 50 odsto u roku od dve godine, objavio je istraživački centar "Pju".

Pre izbijanja pandemije koronavirusa 2019. godine, broj smrtnih slučajeva od oružja među američkom decom i adolescentima mlađim od 18 godina bio je 1.732, navodi se u izveštaju.

Do 2021. godine, taj broj je značajno porastao na 2.590, što je skok od 46 odsto.

"Stopa smrtnosti od oružja među decom i tinejdžerima porasla je sa 2,4 smrtna slučaja na 100.000 maloletnika u 2019, na 3,5 dve godine kasnije, što je povećanje od 46 posto", navodi se u izveštaju, koji se poziva na godišnju statistiku smrtnosti američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Istraživački centar "Pju" izvršio je analizu nakon pucnjave 27. marta u školi u Nešvilu, u Tenesiju, u kojoj je poginulo šest osoba, uključujući troje dece.

Broj i stopa dece i tinejdžera ubijenih u pucnjavama 2021. godine bili su veći nego ikada od 1999. godine, od kada su dostupni podaci CDC-a.

Porast smrtnih slučajeva od vatrenog oružja među decom i tinejdžerima deo je nedavnog šireg trenda rasta smrtnih slučajeva od vatrenog oružja među Amerikancima uopšte.

U 2021. godini bilo je 48.830 smrtnih slučajeva od oružja među Amerikancima svih uzrasta – daleko najveći godišnji ukupan broj zabeleženih i 23 odsto više nego 39.707 zabeleženih slučajeva 2019. godine, pre pandemije.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od oružja među decom i tinejdžerima u 2021. godini uključuje ubistva, samoubistva, nesreće i sve druge kategorije gde je vatreno oružje navedeno u umrlicama kao osnovni uzrok smrti. U izveštaj Istraživačkog centra "Pju" nisu uključeni smrtni slučajevi kada je navedeno da je vatreno oružje doprinelo, ali nije bilo osnovni uzrok smrti.

Kod nekih grupa dece i tinejdžera mnogo je veća verovatnoća da će stradati od vatrenog oružja. Na primer, dečaci su činili 83 odsto svih smrtnih slučajeva od oružja u 2021. godini, a devojčice 17 odsto.

Prisutne su, takođe, velike rasne i etničke razlike. Iste godine je 46 odsto svih smrtnih slučajeva od oružja među decom i tinejdžerima uključivalo crnce, iako oni čine samo 14 odsto američke populacije mlađe od 18 godina. Mnogo manji udeo odnosio se na bele (32 odsto), hispanoameričke (17 odsto) i azijske (1 odsto) žrtve, pokazuju podaci.