13. april 2023 14:52

Francuska: Nastavljeni protesti pred odluku Saveta o predlogu zakona o penzijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuska: Nastavljeni protesti pred odluku Saveta o predlogu zakona o penzijama

Foto: AP Photo/Thibault Camus

PARIZ - Sindikalni aktivisti upali su danas u parisko sedište kompanije za luksuznu robu LVMH, rekavši da bi francuska vlada trebalo da odloži planove da natera ljude da rade duže za svoje penzije i da umesto toga treba više da oporezuje bogate.

Tokom 12. dana protesta, koji traju širom zemlje od sredine januara, štrajkači su omeli odnošenje smeća u Parizu i blokirali rečni saobraćaj na delu reke Rajne na istoku Francuske, preneo je Rojters.

"Tražite novac za finansiranje penzija? Uzmite ga iz džepova milijardera", rekao je Fabian Vijedije, aktivista sindikata železničara Južne Francuske, dok se crvenim dimom punilo sedište kompanije LVMH, čiji je vlasnik jedan od najbogatijih ljudi na svetu, Francuz Bernar Arno.

Demonstranti su se potom mirno razišli.

Sindikati su pozvali na demonstraciju sile na ulicama svakog dana, pre donošenja odluke Ustavnog saveta o zakonitosti predlog zakona kojim će se starosna granica za državnu penziju povećati za dve godine, na 64.

Ako Savet odobri predlog zakona, vlada će imati pravo da proglasi zakon u nadi da će to na kraju staviti tačku na proteste.

"Ovo sigurno nije poslednji dan štrajka", rekla je Sofi Bine, nova liderka sindikata Se-Že-Te (CGT).

Vijedije je kazao da bi, posle tri meseca mobilizacije, lagao kada bi rekao da nema umora.

"Umorni smo, ali mobilizacija je kao maraton. Nećemo odustati", istakao je on.

Uoči mitinga u Parizu, lider sindikata Se-Ef-De-Te (CFDT) Loran Berže, rekao je novinarima da predsednik nema nikakve veze sa potrebama radnika.

Liderka krajnje desnice Malin le Pen, koja se protivi reformi penzionog sistema, izjavila je da nije optimista po pitanju odluke Ustavnog saveta.

"Ali šta želite da uradim? Palim automobile? Samo ćemo reći Francuzima: Glasajte za Nacionalno okupljanje", rekla je ona za BFM TV.