16. maj 2023 18:33

Salman Ruždi: Sloboda izražavanja na Zapadu se suočava sa najtežim pretnjama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Salman Ruždi: Sloboda izražavanja na Zapadu se suočava sa najtežim pretnjama

Foto: Photo by Invision/AP, File/Evan Agostini

LONDON - Britanski pisac Salman Ruždi upozorio je danas da se zapadne zemlje suočavaju sa najtežim pretnjama slobodi izražavanja i objavljivanja.

"Živimo u trenutku u kojem sloboda izražavanja i sloboda objavljivanja dosad nisu bile toliko ugrožene u zapadnim zemljama", rekao je Ruždi, prenosi Rojters.

On je istakao da je sloboda objavljivanja ujedno i sloboda čitanja i pisanja, "da možete da birate šta želite da čitate, a ne da za to umesto vas odlučuje neko spolja".

Pisac se osvrnuo i na zabranu određenih knjiga u američkim bibliotekama i učionicama, rekavši da je u zapadnim zemljama donedavno postojala prilična sloboda u izdavaštvu.

"Ovo je napad na samu ideju biblioteka. To je prilično alarmantno i toga moramo da budemo vrlo sveni. Protiv toga moramo da se snažno borimo", poručio je Ruždi.

Britanski pisac se dugo suočavao sa pretnjama smrću zbog svog romana "Satanski stihovi" iz 1988. godine koji je zabranjen u mnogim zemljama sa većinskom muslimanskom populacijom.

Ruždi je prošle godine napadnut na pozornici u Njujorku kada ga je, tokom obraćanja, nepoznati muškarac više puta izbo nožem.