19. jul 2023 16:01

Tužilaštvo: Oni koji optužuju Spejsija ''verodostojno svedoče''

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tužilaštvo: Oni koji optužuju Spejsija ''verodostojno svedoče''

Foto: Shutterstock.com/John Nacion, arhiva

LONDON - Oni koji optužuju Kevina Spejsija su verodostojni i njihovi navodi zaslužuju da budu saslušani s poštovanjem, poručili su danas tužioci porotinicima na suđenju Spejsiju za seksualne prestupe.

Kako prenosi Rojters, trojica od četvorice optuženih navode da ih je Spejsi ''agresivno dodirivao'', a četvrti da mu je ''Spejsi pružao oralni seks dok je bio u nesvesti''.

Spejsi se izjasnio da nije kriv po svim optužbama i kao dokaz naveo da su oni koji ga optužuju ili lagali ili ponovo zamišljali sporazumne seksualne odnose.

Tužiteljka Kristin Egnju je osporila Spejsijev argument da su njegovi tužioci bili ''motivisani novcem'', opisujući ih kao verodostojne svedoke kojima je ''dosta tajne istine koju nose kod sebe dugi niz godina''.

„Društvo u 2023. veroatno ima više empatije prema ženama nego prema muškarcima u ovim okolnostima. Od muškaraca se, moglo bi se pomisliti, očekuje da se ponašaju kao što su se žene godinama ponašale: 'samo trpite, nastavite s tim, ne brinite, to je samo jedna od tih stvari'. Takvi stavovi su omogućili ljudima poput optuženog da se tako dugo izvlače sa ovakvom vrstom ponašanja'', rekla je Agnju.

Spejsiju se u londonskom sudu Sauvark sudi po devet optužbi za seksualne prestupe protiv četvorice muškaraca između 2001. i 2013. godine u Britaniji, gde je od 2003. radio kao umetnički direktor londonskog pozorišta Old Vik.

Pozivajući se na svedoke koje je pozvao Spejsi, ona je rekla: ''On je nesumnjivo neko ko je ljubazan prema onima prema kojima želi da bude ljubazan. Istorija je puna onih koji su prema nekima dobronamerni, a prema drugima okrutni''.

Rojters prenosi da bi Spejsijevi advokati trebalo da iznesu završnu reč u četvrtak.