13. avgust 2023 08:09

Irak: Ukida se zabrana aplikacije Telegram

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irak: Ukida se zabrana aplikacije Telegram

Foto: Shutterstock.com/Primakov, ilustracija

BAGDAD - Iračko ministarstvo telekomunikacija saopštilo je da će danas ukinuti zabranu aplikacije za razmenu poruka Telegram, koja je uvedena ranije ove sedmice zbog navodne brige za bezbednost i curenja podataka zvaničnih državnih institucija i građana.

Ministarstvo je navelo da je odluka o ukidanju zabrane usledila nakon što je kompanija koja je vlasnik platforme odgovorila na zahteve organa bezbednosti, koji su pozvali kompaniju da otkrije subjekte preko kojih su procurili podaci građana.

Kompanija je takođe izrazila punu spremnost da komunicira sa nadležnim organima, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Aplikacija se široko koristi u Iraku za razmenu poruka, ali i kao izvor vesti i za deljenje sadržaja.

Pojedini kanali na Telegramu sadrže velike količine ličnih podataka, uključujući imena, adrese i porodične veze Iračana.

Portparol Telegrama rekao je za Rojters da je objavljivanje privatnih podataka na toj platformi bez saglasnosti zabranjeno.

"Možemo potvrditi da su naši moderatori uklonili nekoliko kanala koji dele lične podatke. Međutim, možemo i potvrditi da od Telegrama nisu traženi privatni podaci korisnika i da nijedan nije podeljen", rekao je portparol.

Ministarstvo je prošle sedmice saopštilo da kompanija nije odgovorila na zahtev ministarstva da se zatvore kanali na Telegramu preko kojih cure podaci o zvaničnim državnim institucijama i ličnim podacima građana.