22. septembar 2023 11:08

Prvi veliki brod s ukrajinskim žitom isplovio iz crnomorske luke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prvi veliki brod s ukrajinskim žitom isplovio iz crnomorske luke

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

KIJEV - Veliki teretni brod s ukrajinskim žitom isplovio je danas iz crnomorske luke Černomorsk, drugi otkako je Moskva dozvolila prolaz plovilima posle povlačenja u julu iz crnomorskog sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, preneo je Rojters.

Brod "Arojat" "napustio je luku Černomorsk pošto je utovario 17.600 (metričkih tona) ukrajinske pšenice za Egipat", naveo je zamenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov na društvenoj mreži X (Tviter), uz objavu fotografije broda.

Prvi teretni brod, značajno manji "Otporna Afrika", isplovio je iz Černomorska u utorak krećući se, kako ga Kijev naziva, privremenim humanitarnim koridorom na Crnom moru, sa tovarom od samo 3.000 tona žita.

Ukrajina je najavila prošlog meseca otvaranje privremenog koridora na Crnom moru, pošto se Rusija povukla iz crnomorskog sporazuma o bezbednom izvozu ukrajinskog žita, postignutog u julu 2022. između Moskve i Kijeva uz posredovanje UN i Turske.

Moskva ističe da crnomorski sporazum nije poštovan u delu koji bi omogućio Rusiji izvoz njene hrane i đubriva i kritikuje zapadne sankcije kojima se otežava izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, podseća BBC.

Otkako se povukla iz crnomorskog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita u julu, Rusija je zapretila da će civilne brodove koji uplovljavaju u ukrajinske luke smatrati potencijalnom vojnom metom.