23. oktobar 2023 10:52

Globalnu inicijativu za oslobađanje otete dece pokrenulo 86 nobelovaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Globalnu inicijativu za oslobađanje otete dece pokrenulo 86 nobelovaca

Foto: Shutterstock.com/Jeppe Gustafsson, ilustracija

BEOGRAD - Ambasada Izraela u Beogradu saopštila je danas da je 86 nobelovaca potpisalo peticiju Globalna inicijativa za oslobađanje otete dece u kojoj se traži njihovo hitno puštanje na slobodu.

Obraćajući se danas svetskoj javnosti u Ujedinjenim nacijama, zajedno sa izraelskim i američkim ambasadorima, potpisnici peticije pozivali su svetske lidere da deluju odmah, navodi se u saopštenju ambasade Izraela.

Potpisnici peticije nedvosmisleno izjavljuju da je otmica i zatvaranje dece ratni zločin i duboka moralna nepravda prema čovečanstvu u celini.

"Njihova poruka završava se snažnim zahtevom: Pustite decu. Ove večeri je 86 nobelovaca zauzelo stav, podnoseći iskrenu peticiju preko izraelskog i američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, upućenu generalnom sekretaru i liderima nacija širom sveta tražeći hitno oslobađanje kidnapovane dece u Gazi", navodi se u sopštenju ambasade Izraela u Beogradu.

"Kroz celu ljudsku istoriju odvijali su se ratovi, ali čovečanstvo je dosledno povlačilo granicu između ratnih dela i ratnih zločina. Nijedan rat nikada ne bi trebalo da opravda masovna zverstva. Nijedan rat ne normalizuje akte silovanja i mučenja. Nikada rat neće dozvoliti da budu u paklu zatočeništva", navodi se u peticiji.

Nobelovci su jedinstveni u svom moralnom zahtevu za hitnim oslobađanjem kidnapovane dece i poručuju:

"Duša deteta se razlikuje od duše odrasle osobe. Naša je sveta dužnost da zaštitimo nevine i zaštitimo ranjive. Naša je sveta dužnost da spasemo svoju decu. Uznemirujuće slike i reči kojima smo danas svedoci evociraju sećanja na mračnija vremena, vremena za koja smo se mi, čovečanstvo kao kolektiv, nadali da su ostala iza nas", navodi se u peticiji.