2. novembar 2023 15:00

Turska spremna da primi pacijente sa karcinomom iz Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Turska spremna da primi pacijente sa karcinomom iz Gaze

Foto: Shutterstock.com/Chinnapong, ilustracija

ANKARA - Turska je spremna da primi pacijente obolele od karcinoma iz Bolnice tursko-palestinskog prijateljstva, koja je morala da prestane sa radom nakon što je juče ostala bez goriva za generatore, izjavio je danas turski ministar zdravlja Faretin Kodža.

''Međunarodna zajednica mora da izabere između namernog puštanja pacijenata da umru i spašavanja njihovih života. Nažalost, međunarodna zajednica i relevantne institucije nisu pokazale dovoljno inicijative da se preduprede napadi na bolnicu. Spašavanje života pacijenata sada je dužnost koju ne smemo izbeći'', napisao je on na svom nalogu na mreži Iks.

U njegovoj poruci, napisanoj na arapskom, on je istakao da je Turska srpemna da pruži svu podršku za nastavak lečenja pacijenata obolelih od raka koji su morali da napuste bolnicu zbog nedostatka sredstava, kao i da pomogne onima koji to mogu medicinski da izdrže, da se premeste na pedijatrijsku negu i intenzivnu negu za odrasle.

''Jedina opcija osim spašavanja života pacijenata je namerno pustiti pacijente da umru. Da li neko može da kaže 'Ja mogu preuzeti odgovornost za ovo?' '', naveo je Kodža i ocenio da je spasavanje života imperativ.

Palestinska ministarka zdravlja Mai al-Kaila je istakla da trenutno ne radi 16 od 35 bolnica u Pojasu Gaze.

"Životi 70 pacijenata obolelih od karcinoma u bolnici su ozbiljno ugroženi", upozorila je ona i navela da se u Pojasu Gaze nalazi oko 2.000 obolelih od raka koji žive u, kako je rekla, "katastrofalnim zdravstvenim uslovima" nakon napada Izraela na Pojas Gaze i raseljavanja velikog broja ljudi.

Ranije danas je Ministarstvo zdravlja pod upravom Hamasa saopštilo da je generator za struju najvažnije bolnice u severnom delu Pojasa Gaze, Indonežanskoj bolnici, prestao da radi rano jutros.

Portparol Ministarstva zdravlja Ašraf Al-Kudra saopštio je da bolnica radi na manjem, rezervnom generatoru, ali da je morala da ugasi osvetljenje u većini prostorija, kao i generatore kiseonika, i da počne da koristi boce sa kiseonikom.

Takođe je rečeno da je obustavljen rad u hladnjači bolnice.