4. januar 2024 19:47

Meteorološkinja Deana Tatomir Bajić: Situacija u Švedskoj se smiruje, svi ugroženi su evakuisani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meteorološkinja Deana Tatomir Bajić: Situacija u Švedskoj se smiruje, svi ugroženi su evakuisani

Foto: TT News Agency via AP/Johan Nilsson

STOKHOLM - Meteorološkinja Deana Tatomir Bajić izjavila je večeras da je na severozapadu Švedske veoma hladno, da su temperature ispod minus 40 stepeni Celzijusove skale, ali da se sutuacija smiruje i da su svi ugroženi evakuisani iz svojih automobila.

"Jutros je u mestu Kvikjok na severozapadu Švedske temepratura iznosila minus 43 stepena. Taj anticiklon sa ekstremno hladnim vazduhom će trajati još nekoliko dana. Na jugu je bilo jakih snežnih padavina sa olujnim vetrom. Sada se situacija smiruje, i ljudi su evakuisani iz svojih automobila. Nadamo se da će ujutru biti bolja situacija. Putari nisu mogli da rasčiste puteve, a gomila automobila je bila u kolonama na glavnim saobraćajnicama", rekla je Tatomir Bajić za Tanjug.

Istakla je da su trenutne temperature ekstremne, da je vazduh suv i da je nemoguće duže boraviti na otvorenom.

"Preporuke su da naročito stariji i mala deca budu u zatvorenom prostoru, i da oni koji izlaze moraju do dobro da razmisle o odeći koju će obući", naglasila je ona.

Kako je rekla, za vikend se anticiklon sa hladnim vazduhom pomera južnije, i oslobodiće mesta za topliji vazduh koji će doći sa Atlantika na sever Švedske.

"Tada će biti nešto toplije, a temperatura će se kretati između minus 15 i 20 stepeni. Šveđani su navikli na te temperature", naglasila je ona.

Dodala je da je u Švedskoj teško napraviti tačnu vremensku prognozu u periodu velikih hladnoća.

"Kada imamo anticiklon, mirno vreme i sneg na tlu znamo da temperatura može ići veoma nisko. Postoje takozvana jezgra hladnog vazduha na pojedinim mestima. Ono što je Sjenica u Srbiji to su ovde ta mesta. To su kotline gde se hladan vazduh nataloži", rekla je ona.

U Severnoj Laponiji u Švedskoj u utorak veče je bilo minus 43,6 stepeni i to je najhladnija januarska noć u celoj Švedskoj u poslednjih 25 godina, javio je švedski javni servis SVT, a preneo Tanjug.

Kako je saopštio Švedski institut za hidrologiju i meteorologiju, na meteorološkoj stanici Kvikjoj-Orenjarki na severu zemlje temperature nisu bile tako niske od početka rada stanice 1881. godine.