8. jul 2024 11:52

Obilne kiše i nabujale reke izazvale haosu u zapadnim delovima Indije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obilne kiše i nabujale reke izazvale haosu u zapadnim delovima Indije

Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool

MUMBAJ - Obilne kiše preplavile su danas puteve i železničke pruge na širem području indijskog grada Mumbaja, vazdušni saobraćaj je u haosu, škole su zatvorene, a nabujale reke u ostalim delovima zemlje ugrozile su više od dva miliona ljudi.

"Neposredno uoči jutarnje gužve na ovaj, na 12-milionski grad pala je obimna kiša", izjavio je za Rojters neimenovani gradski zvaničnik.

Nakon najave nastavka obilnih pljuskova i plimskog talasa od 4,4 metra, vlasti su iz predostrožnosti naredile zatvaranje škola i fakulteta.

Eknat Šinde, premijer vlade savezne države Maharašatra u kojoj se nalazi Mumbaj, upozorio je ljude na haos na autoputevima i poremećaje u železničkom saobraćaju i pozvao ih je da ostanu u kućama.

Ljudi koji su jutros automobilima krenuli na posao, morali su da ih ostave na saobraćajnicama koje su preplavljene i zakrčene.

Oko 300 avio letova kasni, 36 ih je otkazano, a zbog jake kiše i smanjene vidljivosti zatvorene su aerodromske piste.

Monsunske kiše pokrenule su odrone zemljišta, kako na severu i istoku Indije tako i u susednom Nepalu u kojem je poginulo 11 ljudi.

U državi Asam poplave su ugrozile više od dva miliona ljudi, a do maja ove godine u kišama i poplavama je poginulo 66 ljudi.