13. jul 2024 20:59

U Kongu milion dece u opasnosti od neuhranjenosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Kongu milion dece u opasnosti od neuhranjenosti

Foto: AP Photo/Moses Sawasawa

BEOGRAD - Više od milion dece u Kongu u opasnosti je od neuhranjenosti, objavila je Svetska zdravstvena organizacija, prenosi Africanews.

Rečeno je da je to rezultat široko rasprostranjene, sve veće nemogućnosti dopremanja hrane i ostale pomoći u područjima pogođenim višegodišnjim sukobima. Osim toga, iz SZO podsećaju da je nedavna eskalacije sukoba na istoku zemlje naterala dodatno ljude da napuste domove.

Sa više od 25 miliona, odnosno četvrtinom stanovnika pogođenih sukobima, Kongo ima najveći broj onih kojima je potrebna humanitarna pomoć.

Opisujući situaciju kao "katastrofalnu", Svetska zdravstvena organizacija ocenila je i kao neodrživu situaciju u vodosnabdevanju, kao i onu po pitanju sanitranih uslova, što je, kako nalgašavaju, rezultiralo izbijanjem bolesti, uključujući koleru i boginje.

U drugim delovima zemlje, sitaucija je pogoršana zbog teških poplava i klizišta, kao i sukoba koji dugo tinjaju zbog čega su potrebe ljudi uvećane.

Dodaju da je pomoć “ozbiljno ograničena vojnim prisustvom oko mesta u kojima su raseljeni i oko zdravstvenih ustanova, birokratskim preprekama i blokadama puteva koje ometaju isporuku pomoći".

Agencija UN-a pozvala je na hitnu akciju i "trajan i nesmetan pristup“ radi rešavanja osnovnih potreba, pozivajući strane da rade zajedno na obnavljanju mira.