7. maj 2023 08:10

Indonezija oslobodila iz Mjanmara 20 svojih državljana, žrtava trgovine ljudima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Indonezija oslobodila iz Mjanmara 20 svojih državljana, žrtava trgovine ljudima

Foto: AP Photo/Achmad Ibrahim

DŽAKARTA - Indonežanski zvaničnici saopštili su danas da su oslobodili 20 svojih državljana koji su prokrijumčareni u Mjanmar kao deo sajber prevare, usred porasta slučajeva trgovine ljudima u jugoistočnoj Aziji.

Ministarstvo spoljnih poslova Indonezije navelo je da je indonežanska ambasada u Jangonu uz pomoć lokalnih mreža uspela da oslobodi žrtve iz grada Mjavadi i da ih u subotu dovede na granicu sa Tajlandom, preneo je AP.

Indonežanska ambasada u Bangkoku blisko će sarađivati sa tajlandskim vlastima na repatrijaciji žrtava u Indoneziju, navodi se u saopštenju.

Mjavadi se nalazi u istočnoj državi Kajin duž granice sa Tajlandom i mesto je oružanog sukoba između mjanmarske vojske i etničkih Karen pobunjenika.

Lažni poslodavci ponudili su Indonežanima visoko plaćene poslove na Tajlandu, ali su ih umesto toga prodavali u Mjavadi, oko 567 kilometara južno od Nejpjida, glavnog grada Mjanmara, rekao je zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova Indonezije.

Situacija je izazvala negodovanje u Indoneziji nakon što se snimak jedne od žrtava prošlog meseca pojavio na društvenim mrežama.

Na snimku su se videle desetine indonežanskih radnika u spavaonici, koji traže od svoje vlade da im pomogne da izađu iz „ratne zone“ gde gotovo svaki dan vide nasilje.

Jedna od žrtava je rekla da su bili mučeni kada nisu postigli određene radne ciljeve, da su dobijali batine i fizički bili mučeni strujnim udarima i na druge načine.

Vlasti su saopštile da su žrtve verovatno ilegalno prebačene u Mjanmar jer nisu pronađeni zapisi o njihovom dolasku u imigracionom sistemu Mjanmara.

Slučaj je primorao indonežanskog predsednika Džoka Vidodoa da naredi Ministarstvu spoljnih poslova da uloži sve napore da pomogne u spasavanju žrtava.

Nije jasno kako je došlo do njihovog oslobađanja, ali je portparol Nacionalne policije Sandi Nugroho rekao da su vođeni pregovori sa kompanijom koja ih je zaposlila.

Indonezijska ministarka spoljnih poslova Retno Marsudi rekla je na konferenciji za novinare u petak da vlada takođe radi na pomoći indonežanskim žrtvama onlajn prevara u Mjanmaru, Kambodži, Tajlandu, Vijetnamu, Laosu i Filipinima.

Marsudi je navela da je ambasada Indonezije u Manili u petak saopštila da su filipinske vlasti spasile više od 1.000 žrtava trgovine ljudima iz 10 zemalja, uključujući 143 Indonežana, koji će biti vraćeni u zemlje porekla.

„Kao predsedavajuća ASEAN-a ove godine, Indonezija pokušava da pokrene ovo pitanje na 42. samitu ASEAN-a“, rekla je Marsudi.

Indonezija će biti domaćin sastanka lidera bloka od 10. do 11. maja u Labuan Bajou na ostrvu Flores.