1. jun 2023 15:34

Brazil: Porast organizovanog kriminala u Amazoniji predstavlja rizik od sukoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brazil: Porast organizovanog kriminala u Amazoniji predstavlja rizik od sukoba

Foto: Shutterstock.com/Andre_MA, ilustracija

BRAZILIJA - Porast grupa organizovanog kriminala u brazilskoj Amazoniji predstavlja rizik da ceo region bude pogođen sukobima policije sa narko bandama, kao i međusobnim sukobima kriminalaca, upozorio je bivši visoki šef federalne policije Brazila, Aleksandar Saraiva.

Saraiva, koji je radio u Amazoniji od 2011. do 2021. godine, rekao je da strahuje da bi povećano prisustvo mafijaških grupa za trgovinu drogom u regionu moglo da izazove situaciju sličnu višedecenijskom sukobu u vezi sa drogom u Rio de Žaneiru, gde su u borbi policije protiv narko bandi i paravojnih formacija poginule na desetine hiljada osoba.

"Doživeo sam kako je država izgubila kontrolu nad javnom bezbednošću u Rio de Žaneiru", rekao je Saraiva, objavio je Gardijan.

On je upozorio na katastrofalne posledice po kišnu šumu i njene stanovnike ako se dozvoli da kriminalne bande prerastu u moćne armije kao što su pobunjeničke frakcije u susednoj Kolumbiji.

"Imaćemo kriminalne pobunjenike... (čija) ideologija je novac", rekao je Saraiva.

On je upozorio da bi veliki sukobi između kriminalnih grupa koje se bore za oblasti ilegalne eksploatacije zlata i drveta dovele do žrtava među domorocima.

Upozorenje je usledilo uoči prve godišnjice ubistava britanskog novinara Doma Filipsa i brazilskog stručnjaka za starosedeoce Bruna Pereire, čija je smrt razotkrila široko rasprostranjenu ekološku devastaciju i povećanje broja organizovanih kriminalnih grupa u Amazoniji.

Godinu dana nakon njihovih ubistava, "Gardijan" se pridružio grupi od 15 međunarodnih medijskih organizacija i više od 50 novinara u zajedničkoj istrazi organizovanog kriminala i ilegalne eksploatacije resursa u brazilskoj Amazoniji.

U brazilskoj Amazoniji, gde su Bruno Pereira i Dom Filips bili među 1.432 osobe ubijene prošle godine, stopa ubistava je bila za 74 odsto viša od nacionalnog proseka.