11. avgust 2023 19:33

Izrael deportovao Iranca koji je sa sobom imao opremu za nadzor

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael deportovao Iranca koji je sa sobom imao opremu za nadzor

Foto: Shutterstock.com/Stokkete, ilustracija

JERUSALIM - Izraelska obaveštajna agencija Šin Bet saopštila je danas da je osujetila pokušaj iranske špijunaže i da je uhapsila, a potom i deportovala Iranca jevrejske veroispovesti, koji je doleteo u zemlju sa kutijom papirnih maramica za koju je rečeno da je služila kao skrovište nadzorne opreme.

U saopštenju se dodaje da je Iranac, koji ima rodbinu u Izraelu, priznao tokom ispitivanja na aerodromu Ben Gurion da je stigao u zemlju da bi špijunirao izraelske mete za iranske bezbednosne operativce.

''Ovaj događaj je deo širokog iranskog nastojanja da uspostavi mreže špijunaže i terorizma u Izraelu'', navodi se u saopštenju Šin Beta.

Upitan zašto je osumnjičeni deportovan, a ne krivično gonjen, bezbednosni zvaničnik je rekao da se, između ostalog, veruje da je osumnjičeni delovao kao da je pod pritiskom i da je motivisan finansijskom dobiti, i da gotovo da nema osnove za pravnu pomoć, pošto nije reč o građaninu Izraela, prenosi Rojters.

Prema Svetskom jevrejskom kongresu, uoči Islamske revolucije 1979. u Iranu je bilo oko 80.000 Jevreja, od kojih je većina napustila zemlju, ali se veruje da je zajednica u Iranu i dalje najveća na Bliskom istoku van Izraela.