15. septembar 2023 19:30

Moskva: Ambasadorka SAD posetila u zatvoru novinara Evana Gerškoviča

Izvor: TANJUG

podeli vest

Moskva: Ambasadorka SAD posetila u zatvoru novinara Evana Gerškoviča

Foto: AP Photo, File/Alexander Zemlianichenko

MOSKVA - Ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi posetila je danas izveštača "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča u moskovskom zatvoru, saopštila je ambasada, dok se priprema da uloži novu žalbu sledeće nedelje na pritvor koji mu je određen pre početka suđenja zbog optužbi za špijunažu koje je negirao.

On je snažan i prati vesti, uključujući pojavljivanje njegovih roditelja u Ujedinjenim nacijama ove nedelje, objavila je ambasada na platformi X (Tviter), preneo je Rojters.

Gerškovič je uhapšen 29. marta u uralskom gradu Jekaterinburgu pod optužbom za špijunažu za koju je predviđeno do 20 godina zatvora.

On, njegove novine i američka vlada negiraju optužbu.

Njegov otac Mihail rekao je u sredu u UN, uoči godišnjeg zasedanja Generalne skupštine da poziva sve svetske lidere da budu uz Evana i onoga što on predstavlja - ​​osnovno pravo na slobodnu štampu i slobodu izražavanja.

Gerškovič je prvi američki reporter koji je optužen za špijuniranje u Rusiji od hladnog rata.

Vašington je optužio Moskvu da ga koristi za "talačku diplomatiju", u vreme kada su odnosi između dve zemlje na najnižem nivou u poslednjih 60 godina zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Još nije određen datum suđenja Gerškoviču, navela je agencija.

O njegovoj žalbi na određivanje pritvora trebalo bi da se odlučuje narednog utorka, a prethodne žalbe su bile odbačene.

Trejsi ga je posetila tri puta ranije.

Ove sedmice ona je posetila i Pola Vilana, Amerikanca osuđenog za špijunažu 2020, koji služi 16 godina u ruskom zatvoru zbog optužbi za špijunažu koje i on negira.

SAD smatraju da su obojica neopravdano optuženi i da su motivi za te optužbe politički motivisani.