5. avgust 2024 13:26

EU: Ne mogu se priznati rezultati predsedničkih izbora u Venecueli bez zapisnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU: Ne mogu se priznati rezultati predsedničkih izbora u Venecueli bez zapisnika

Foto: AP Photo/Matias Delacroix

BRISEL - Evropska unija saopštila je danas da sa velikom zabrinutošu prati razvoj događaja u Venecueli i poručila da se ne mogu priznati rezultati predsedničkih izbora u toj zemlji pošto još nisu objavljeni zvanični zapisnici sa biračkih mesta.

U saopštenju visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja o dešavanjima u Venecueli nakon izbora, koje je objavljeno u ime EU, ocenjuje se da izveštaji međunarodnih izbornih posmatračkih misija jasno navode da nisu ispunjeni međunarodni standardni izbornog integriteta tokom predsedničkih izbora, koji su održani 28. jula.

"Uprkos sopstvenoj obavezi, Nacionalni izborni savet Venecuele (NIS) još nije objavio zvanične izborne zapisnike biračkih mesta.

Bez dokaza koji ih podržavaju, rezultati koje je NIS objavio 2. avgusta ne mogu biti priznati. Svaki pokušaj da se odloži potpuna objava zvaničnih izbornih zapisnika samo će dodatno dovesti u sumnju verodostojnost zvanično objavljenih rezultata", navodi se u saopštenju.

Istovremeno se tvrdi da kopije izbornih zapisnika, "koje je objavila opozicija, a koje je pregledalo nekoliko nezavisnih organizacija", nagoveštavaju da bi Edmundo Gonzales mogao da bude pobednik predsedničkih izbora i to uz podršku "značajne većine" građana.

Evropska unija pozvala je na dodatnu nezavisnu proveru izbornih zapisa i zatražila da tu proveru, ako je to moguće, izvrši "subjekat sa međunarodnom reputacijom".

Iz EU su naglasili da je važno da se protesti i demonstracije održavaju mirno i poručili da vlasti u Venecueli moraju da u potpunosti poštuju ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja i okupljanja.

Brisel je pozvao venecuelanske vlasti da okončaju, kako se navodi u saopštenju, proces "proizvoljnog stavljanja u pritvor, represiju i nasilnu retoriku protiv članova opozicije i civilnog društva" kao i da oslobode "sve političke zatvorenike":

"Poštovanje volje naroda Venecuele ostaje jedini način za Venecuelu da obnovi demokratiju i reši trenutnu humanitarnu i socio-ekonomsku krizu", zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje je objavljeno nakon što je sedam zemalja članica EU pozvalo vlasti Venecuele da hitno objave rezultate predsedničkih izbora sa svih pojedinačnih biračkih mesta da bi se osigurala transparentnost izbora održanih 28. jula.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 izrazili su prošle sedmice solidarnost sa narodom Venecuele povodom njihove zabrinutosti da je došlo do prevare prilikom objavljivanja rezultata izbora.

Državna izborna komisija saopštila je da je predsednik Venecuele Nikolas Maduro osvojio treći predsednički mandat nakon što je pobedio na izborima sa osvojenih 52 odsto glasova, ne objavljujući kompletan pregled rezultata sa pojedinačnih biračkih mesta.

Opozicija tvrdi da je, prema njenim podacima, Gonzales pobedio Madura sa velikom razlikom.