15. avgust 2024 13:31

Tajland: Vladajući savez imenovaće Paetongtarn Šinavatru za kandidata za premijerku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tajland: Vladajući savez imenovaće Paetongtarn Šinavatru za kandidata za premijerku

Foto: AP Photo/Sakchai Lalit

BANGKOK - Vladajuća koalicija na Tajlandu složila se danas da podrži 37-godišnju Paetongtarn Šinavatru za svog kandidata za premijerku, dan uoči glasanja u parlamentu.

Dogovor je usledio nakon što je sud razrešio Sretu Tavisina sa mesta premijera, dok je njegova Peu Tai partija požurila da obezbedi podršku za svog kandidata kako bi formirala sledeću vladu, preneo je Rojters.

Paetongtarn je kćerka Taksina Šinavatre i nećaka Jingluka Šinavatre, oboje bivših premijera koji su pobegli u izgnanstvo nakon vojnih udara protiv svojih vlada.

Ona je rekla da je spremna da radi na tome da zemlja napreduje i obećala je da će dati sve od sebe, nakon što ju je vladajući savez izabrao za kandidata za premijera.

"Odlučni smo, zajedno i pokrenućemo zemlju napred", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Ako je sutra podrže, Paetongtarn će biti bila druga žena premijer Tajlanda i treća iz porodice Šinavatra u vlasti.

Vladajući savez čini 11 stranaka koje imaju 314 mesta u parlamentu, od kojih 141 mesto pripada Peu Taiju, tako da ne bi trebalo da bude poteškoća oko sutrašnjeg izbora premijera.

Da bi postao premijer, kandidat treba da dobije više od polovine od 493 poslanika.

Premijer Sreta Tavisin smenjen je juče nakon manje od godinu dana na dužnosti.

Ustavni sud utvrdio je da je on počinio ozbiljan etički prekršaj u vezi imenovanja za člana kabineta osobe koja je bila u zatvoru zbog navodnog mita.

Ovo je druga sudska presuda koja je potresla političku scenu Tajlanda za nedelju dana, naveo je AP.

Isti sud je prošle nedelje raspustio progresivnu i vodeću opozicionu partiju Kreni napred koja je dobila opšte izbore prošle godine, ali joj je blokiran dolazak na vlast.

Sud je naveo da je ta partija prekršila ustav predlogom amandmana na zakon koji zabranjuje klevete na račun kraljevske porodice.

Ova partija potom je promenila naziv i reorganizovala se kao Narodna stranka.

Stranka Peu Tai osvojila je drugo mesto na prošlogodišnjim izborima, ali dobila je šansu da formira vladu nakon što je Senat koji je imenovala vojska blokirao pobednika izbora, reformističku partiju Kreni napred da preuzme vlast.