15. avgust 2024 23:26

Zapadna obala: U napadu izraelskih doseljenika ubijen Palestinac, zapaljene kuće i vozila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zapadna obala: U napadu izraelskih doseljenika ubijen Palestinac, zapaljene kuće i vozila

Foto: AP Photo/Abdel Kareem Hana

RAMALA - U nasilnom napadu izraelskih doseljenika na palestinsko selo Džit, na okupiranoj Zapadnoj obali, ubijena je najmanje jedna osoba, a druga je teško ranjena, dok je zapaljeno desetine automobila i kuća, saopštile su lokalne vlasti.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je da su izraelski doseljenici otvorili vatru u Džitu, gde su ubili jednog Palestinca, a drugog teško ranili, prenosi Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da su policijske i vojne jedinice intervenisale i uhapsile jednog Izraelca.

Izraelski zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Netanijahua, predsednika Isaka Hercoga i lidera opozicija Jaira Lapida, su osudili napad doseljenika na Palestince.

Palestinci redovno optužuju izraelske snage bezbednosti da dozvoljavaju grupama izraelskih doseljenika da napadaju palestinske kuće i sela, a SAD i brojne evropske zemlje uvele su sankcije nasilnim doseljenicima i više puta pozivale Izrael da učini više na suzbijanju napada.

Nakon početka rata u Gazi, došlo je do eskalacije nasilja nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali, gde su izraelski vojnici i doseljenici od 7. oktobra ubili najmanje 620 osoba, dok je nekoliko stotina Palestinaca nestalo, prema podacima Ministarstva zdravlja.