29. avgust 2024 10:20

Gutereš pozvao Izrael da prekine vojne operacije na Zapadnoj obali

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gutereš pozvao Izrael da prekine vojne operacije na Zapadnoj obali

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

NJUJORK  - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Izrael da prekine vojne operacije na Zapadnoj obali nakon što su izraelske snage saopštile da su u sredu pokrenule protivterorističku operaciju velikih razmera u kojoj je ubijeno najmanje 11 Palestinaca.

"Generalni sekretar je duboko zabrinut najnovijim dešavanjima na Zapadnoj obali i snažno osuđuje gubitak života, uključujući i decu", rekao je njegov portparol Stefan Dižarik.

Gutereš poziva Izrael da se pridržava svojih relevantnih obaveza prema međunarodnom humanitarnom pravu i da preduzme mere da zaštiti civile i obezbedi njihovu bezbednost, dodao je Dižarik.

"On apeluje na bezbednosne snage da budu maksimalno uzdržane i koriste smrtonosnu silu samo kada je to strogo neophodno da se zaštiti život. Ova opasna dešavanja podstiču već eksplozivnu situaciju na okupiranoj Zapadnoj obali i dodatno potkopavaju palestinske vlasti", dodao je portparol generalnog sekretara UN.

On je poručio da samo okončanje okupacije i povratak značajnom političkom procesu koji će uspostaviti rešenje o dve države će dovesti do kraja nasilja.

"Ujedinjene nacije će nastaviti da rade sa svim stranama u tom cilju, da traže deeskalaciju trenutne situacije i promovišu stabilnost u regionu", istakao je Dižarik.

Stalni predstavnik Izraela pri Ujedinjenim nacijama Deni Danon istakao je da od 7. oktobra Iran aktivno radi na "krijumčarenju sofisticiranih eksplozivnih naprava u Judeju i Samariju" (biblijski naziv za Zapadnu obalu), namenjenih za upotrebu u samoubilačkim bombaškim napadima u srcu izraelskih gradova.

"Država Izrael neće sedeti skrštenih ruku i čekati scene eksplozije autobusa i kafića u gradskim centrima. Operacije IDF-a u Judeji i Samariji imaju jasan cilj: sprečavanje iranskog terora putem posrednika koji bi štetio izraelskim civilima", rekao je Danon.

IDF je ranije saopštila da su dva palestinska naoružana napadača ubijena tokom sukoba sa službenicima granične policije u Dženinu, a još trojica u napadu dronom u obližnjem selu.