1. oktobar 2024 09:00

Izrarelska vojska upozorila stanovnike Libana da ne idu na jug zbog intenzivnih borbi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrarelska vojska upozorila stanovnike Libana da ne idu na jug zbog intenzivnih borbi

Foto: AP Photo/Baz Ratner

BEJRUT - Izraelska vojska je saopštila danas da se u južnom Libanu vode intenzivne borbe sa Hezbolahom i uputila upozorenje građanima da ne kreću svojim vozilima iz severnog područja u južni deo zemlje.

"Vode se intenzivne borbe u južnom Libanu, u kojima operativci Hezbolaha koriste civilno okruženje kao živi štit da se organizuju za izvođenje napada", saopštio je portparol IDF-a Avičaj Adre na X platformi.

On je dodao da se ne preporučuje kretanje vozila u pravcu sever-jug, južno od reke Litani, i da upozorenje važi do daljnjeg, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska (IDF) je saopštila danas da je počela pograničene kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, a kako je navela, cilj je infrastruktura Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja predstavljaju pretnju izraelskim gradovima.

Izraleska vojska gađala palestinski kamp u Libanu, poginio sin komanira Al-Akse

U napadu izraelske vojske na izraelski kamp u Libanu poginuo je sin Munira Makde, komandanta libanskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, Brigade mučenika Al-Aksa Hasana Makde.

To je objavio libanski list "L'Orient-Le Jour", navodeći da je Hasan bio član Brigade, prenosi Mond.

Do napada je došlo u noći između ponedeljka i utorka, a prema tvrdnjama izraelkse vojske meta napada bio je Munir Makda.

U napadu je pogođena zgrada u prepunom palestinskom izbegličkom kampu Ain al-Hilva u blizini grada Sidona na jugu zemlje. 

IDF: Cilj napada u Bejrutu bilo nekoliko objekata za proizvodnju oružja Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je cilj noćnih vazdušnih napada u naselju Dahijeh u Bejrutu bilo nekoliko lokacija militantne grupe Hezbolah, uključujući pogone za proizvodnju oružja i drugu vojnu infrastrukturu.

"Teroristička organizacija Hezbolah namerno gradi svoje vojne lokacije u srcu Bejruta i ugrađuje ih u naseljene centre u gradu", naveo je IDF.

U saopštenju je dodato da će IDF nastaviti da deluje "kako bi osigurao bezbednost države Izrael i njenih građana".

Upad u južni Liban predvodi 98. divizija, jedna od najboljih jedinica IDF-a

Upad izraelske vojske u južni Liban, pokrenut u ponedjeljak uveče, predvodi 98. divizija, jedna od najboljih jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koja se sastoji od padobranaca i brigade komandosa, Shajetet 13 (13. flota), elitne jedinice izraelske mornarice i 7. oklopne brigade.

Ta divizija, koju je predvodio brigadni general Gaj Levi, bila je odgovorna za neutralizaciju rukovodilaca Hamasa i vraćanje talaca u Gazi između decembra 2023. i marta 2024. godine, prenosi Figaro.

Portparol IDF-a je u ponedeljak uveče pojasnio da je divizija prošlih nedelja bila obučena za tu operaciju.

"Nakon višemesečnih manevara u Pojasu Gaze, gde su borci divizije sticali veštine i operativno iskustvo, krenuli su na sever i sada su na manevrima u severnom sektoru, nakon što su izvršili potrebna prilagođavanja za borbu u Libanu", saopštila je IDF.

Izrael počeo ograničene kopnene operacije u Libanu

Izraelska vojska (IDF) počela je pograničene kopnene operacije u južnom Lubanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je jutros Tajms of Izrael.

IDF je jutros saopštio da je upad počeo sinoć i da je cilj bio infrastruktura Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja su predstavljala pretnju izraelskim gradovima.

Kopnenim trupama pomoć su pružale vazdušne i artiljerijske snage, saopštila je vojska, dodajući da je operacija zasnovana na planovima koje su izradili Generalštab i severna komanda IDF.

Potvrda da izraelske trupe deluju na libanskoj strani granice stigla je nekoliko sati nakon što su se na društvenim mrežama i u nekim arapskim medijima pojavili različiti oprečni izveštaji o tome da li su neke trupe već prešle granicu.