2. februar 2023 20:06

Poljska poziva na zabranu učešća Rusije i Belorusije na Olimpijadi 2024. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljska poziva na zabranu učešća Rusije i Belorusije na Olimpijadi 2024. godine

Foto: Shutterstock.com/lazyllama, ilustracija

VILJNUS - Poljska nastoji da do 10. februara sastavi koaliciju od 40 zemalja, uključujući Britaniju, Kanadu i SAD, kako bi zajedno blokirali učešće ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama 2024, rekao je danas poljski ministar sporta i turizma Kamil Bortniščuk.

Ranije je Poljska apelovala na međunarodna sportska tela i saveze da zabrane učešće ruskim i beloruskim sportistima na Olimpijskim igrama i drugim takmičenjima sve dok traje rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

''Ubeđen sam da će na sastanku planiranom za 10. februar doći do dogovora 30 ili možda čak 40 ministara sporta da se odlučno zabrani učešće sportistima iz Rusije i Belorusije na Olimpijskim igrama'', rekao je Bortniščuk.

''Uzevši u obzir našu inicijativu, u slučaju da dođe do odluke da im se dozvoli učešće, povešćemo kampanju bojkota kako bismo obesmislili samo održavanje Igara'', dodao je.

Međunarodni Olimpijski komitet (MOK) prošle nedelje je saopštio da će sportisti iz dve zemlje, kojima je već zabranjeno da se takmiče u Evropi, možda moći da obezbede učešće na igrama kroz kvalifikacije u azijskoj zoni, pored toga što je MOK naknadno poručio da podržava sankcije prema Rusiji i Belorusiji.

''Bilo kakav napor da MOK dozvoli Rusima i Belorusima učešće na OI, čak i pod neutralnom zastavom, treba odbaciti'', saopštili su ministri sporta Litvanije, Letonije, Estonije i Poljske u zajedničkom saopštenju.

U saopštenju se apeluje ''na sve međunarodne sportske federacije i organizacije'' da do kraja rata u Ukrajini zabrane svim sportistima Rusije i Belorusije učešće na Olimpijskim igrama.