9. mart 2023 14:51

Moskva: Napadi su odgovor na ukrajinske napade u Brjansku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Moskva: Napadi su odgovor na ukrajinske napade u Brjansku

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

MOSKVA - Jutrošnji udari ruskih snaga po Ukrajini predstavljaju odgovor na, kako se navodi, ukrajinske terorističke napade u Brjanskoj oblasti, početkom meseca, izjavio je portparol Ministarstva odbrane u Moskvi Igor Konašenkov.

"Kao odgovor na terorističke napade koje je kijevski režim izveo u Brjanskoj oblasti 2. marta, ruske oružane snage su izvršile masivan uzvratni udar", rekao je general Konašenkov.

On je dodao da je visoko precizno oružje velikog dometa vazdušnog, morskog i kopnenog, uključujući hipersonične rakete "Kinžal", pogodilo ključne ukrajinske vojne infrastrukturne lokacije, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa i povezane energetske objekte, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, cilj udara je postignut i svi zacrtani ciljevi su pogođeni, naglasio je general i dodao da je "masovni uzvratni udar Rusije poremetio raspoređivanje rezervi i železničkih vagona stranog oružja za ukrajinsku vojsku".

"U udaru su uništene baze udarnih bespilotnih letelica, poremećeno razmeštanje rezervi i železničkih vagona stranog naoružanja i uništeni kapaciteti za popravku vojne opreme i proizvodnju municije", rekao je Konašenkov.

Ukrajinski regionalni zvaničnici su jutros rano potvrdili da je Rusija izvršila udare na više ukrajinskih regiona, uključujući prestonicu Kijev, crnomorsku luku Odesu i drugi po veličini grad Harkov, što je dovelo do prestanka snbdevanja električnom energijom.

Napad je izvršen na više ciljeva koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rivna na zapadu do Dnjepra i Poltave u centralnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

U napadu u oblasti Brjanska, na rusko-ukrajinskoj granici, 2. marta poginula su dva lokalna stanovnika, a ranjen 10-godišnji dečak. Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je incident, nazivajući ga "terorističkim napadom" i nazivajući diverzante "neonacistima".

Odgovornost za tu akciju preuzeo je takozvani "Ruski dobrovoljački korpus" (RDK) sa sedištem u Ukrajini. Ukrajinski zvaničnici negirali su odgovornost, ali je Denis Nikitin, vođa RDK, rekao prošle nedelje za "Fajnenšel tajms" da je za taj napad dobio odobrenje Kijeva.