20. mart 2023 16:22

Kazahstanska vladajuća partija osvojila 54 odsto glasova na vanrednim izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kazahstanska vladajuća partija osvojila 54 odsto glasova na vanrednim izborima

Foto: Shutterstock.com/Osman Bugra Nuvasil, ilustracija

ASTANA - Kazahstanska vladajuća stranka Amanat osvojila je blizu 54 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u nedelju, pokazali su današnji zvanični podaci.

Nakon ovakvog ishoda predsednik Kasim Žomart Tokajev ima čistu situaciju da reformiše naftom bogatu naciju u skladu sa svojim ciljevima, preneo je Rojters.

Kako se navodi, nijedna opoziciona partija nije učestvovala na izborima, ali kritike Zapada bile su manje izražene nego inače, u vreme kada Evropa i Sjedinjene Američke Države pokušavaju da ojačaju veze sa susedima Rusije, koje su uznemirene zbog ratobornosti Moskve.

Posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) rekli su da su reforme napravljene pre glasanja "povećale izbor za birače", ali da uprkos formalnom ublažavanju uslova za registraciju partija, kao što je broj potpisa koje treba da podnesu iz svakog regiona, nijedna opoziciona stranka nije uspela da se registruje na vreme.

Najmanje jedna opoziciona grupa optužila je vladu da joj je namerno odbila registraciju.

Visoki kazahstanski zvaničnik rekao je da je konstatacija OEBS-a o pozitivnim promenama, kao i oblastima koje izazivaju zabrinutost, "dobro ohrabrenje" za vlast da radi na stvaranju uslova za više demokratije.

Izborom donjeg doma završena je rekonstrukcija političke elite bivše sovjetske republike, koja je počela kada je Tokajev početkom 2021. godine usred nasilnih nemira uklonio iz aktgivne politike svog prethodnika i bivšeg pokrovitelja Nursultana Nazarbajeva.

Tokajev (69) je od tada obećao da će obezbediti pravedniju raspodelu u ogromnoj, ali retko naseljenoj zemlji bogatoj rudnim bogatstvima.